Zagađenje vazduha tokom trudnoće: Rizik od malih dojenčadi u rođenju | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Zagađenje vazduha tokom trudnoće: Rizik od malih dojenčadi u rođenju

Zagađenje vazduha tokom trudnoće: Rizik od malih dojenčadi u rođenju

Istraživanja članak: The Lancet

Izloženost zajedničke zagađivača vazduha i saobraćaja tokom trudnoće značajno povećava rizik od ograničena rasta fetusa. To se vidi čak i na nivou daleko ispod one propisane u tekućem Evropske unije (EU) direktive kvaliteta vazduha, prema jednoj od najvećih studija te vrste, koji je objavljen u The Lancet Respiratory Medicine.

'Naši rezultati ukazuju na to da znatan dio slučajeva niske porođajnu težinu bebe u terminu može se spriječiti u Europi, ako je smanjenje zagađenja vazduha u gradovima, a posebno dobro čestica, objašnjava dr Marie Pedersen iz Centra za istraživanje u zaštiti životne sredine Epidemiologija u Barceloni.

Evropska utjecaj doktori istraživanja zagađenja

Pedersen je bio dio tima europskih istraživača koji ocjenjuje utjecaj izloženosti do najniže razine zagađenja zraka u trudnoći na porođajnu težinu u terminu. Ovo izlaganje je također bio povezan sa respiratornih problema u djetinjstvu, kao i drugih bolesti kasnije u životu.

load...

Koncentracije zagađenja zraka od dušikovih oksida i čestica procijenjeni su na njihove kućne adrese pomoću korištenja zemljišta modela regresije. Gustine saobraćaja na najbližeg puta i ukupnog prometnog opterećenja na svim glavnim cestama u roku od 100 metara od svakog prebivališta su i snimljeni.

Svi zagađivača zraka, posebno fino čestica, i gustine saobraćaja - osim povećava rizik od termina niske porođajnu težinu - i smanjila prosječnu opseg glave pri rođenju, koji je u vezi zbog mogućeg uticaja na neurorazvojnim.

Evropski kvalitet vazduha treba poboljšati kaže istraživač

Prema dr Pedersen, "Raširena izloženost trudnica širom svijeta na zagađenje zraka urbanog ambijenta, na sličnim ili čak i više koncentracije od onih procijeniti u našoj studiji daje jasnu poruku kreatorima politike da se poboljša kvalitet vazduha svi dionici.

load...

Zagađenje stvara ugrožene potomstvo

Pisanje u povezana komentar, profesor Jonathan Grigg iz Queen Mary Sveučilišta u Londonu, kaže da je "u svemu, majke izloženost saobraćaja izvedeni čestica vjerojatno povećava ranjivost njihovih potomaka na širok spektar respiratornih poremećaja u oba povoju i kasnije ~ nog Äivota '? |Dissemination od [ove] rezultate široj javnosti stoga može dodatno povećati pritisak na kreatore politike kako bi se smanjila izloženost urbanog stanovništva za čestice Mattera? |.

Za sve članak i komentar vidi: http://press.thelancet.com/birthweight.pdf