Volite svoje srce: žene i bolesti srca | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Volite svoje srce: žene i bolesti srca

Volite svoje srce: žene i bolesti srca

Žene i bolesti srca

Kada razmišljamo o bolesti srca, također poznat kao kardiovaskularne bolesti (KVB), našem neposrednom pretpostavka je da je to muški problem. Istina je da je to vodeći svjetski uzrok prerane smrti i broj jedan ubojica žena.

Prema najnovijim statistikama, svake godine više od dva miliona žena širom sveta umiru zbog kardiovaskularnih oboljenja (koja uključuje i bolesti srca i moždanog udara).

Srce i moždani udar Fondacije Francuska kaže da je jedna od četiri žene će imati neki oblik sa srcem prije dobi od 60. Kada žena do menopauze, rizik se povećava bolesti srca i do tri puta.

load...

Zašto bolesti srca se često zanemareni u žene?

Jedan od glavnih razloga žene su manje svjesni srčanih bolesti je u tome što ih obično pogađa oko 10 godina kasnije nego kod muškaraca i također predstavlja drugačije.

Ženska srčani udar simptomi

Tipični simptomi srčanog udara kod žena imaju tendenciju da ne budu klasične stezanje, nelagodnost ili bol u grudima ljudi iskustvo. Umjesto toga, postoji širok spektar senzacija koje mogu uključivati ​​sljedeće:

  • Nelagodan osjećaj u grudima Bol u trbuhu A vijori srca Kratkoća daha Umor Mučnina Vrtoglavica Nateknut noge

Jer simptomi se razlikuju od onog muškaraca, mogu se lako propustili ili spusti na drugu bolest. Osim toga, žene imaju tendenciju da duže čeka da ode u bolnicu kada srčani udar - što znači da su pod većim rizikom od smrti, ili su osobe s invaliditetom, kao rezultat od srčanog udara u odnosu na muškarce.

load...

"To je vrijeme za nas promijeniti percepciju oko bolesti srca", kaže dr Bobby Ramasia, glavni direktor Bonitas medicinske fonda. "Većina CVDs su sprečiti tako da je potrebno da se svima, a posebno žene, više svjesni rizika, simptomi i kako se brinu o svojim srcem".

Jeste li u opasnosti?

Određene navike mogu povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Neki od tih faktora rizika uključuju sljedeće:

  • Pušenje. 18% stanovništva dim duvana. Visok krvni pritisak. Jedan od tri francuska odrasli imaju hipertenziju što može povećati rizik od srčanog udara, zatajenja srca, bolesti bubrega i moždanog udara. Višak kilograma. 40% žena u Francuskoj je gojazno. Pije alkohol. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Francuska ima najveću stopu konzumiranja alkohola u Francuskoj i jedan od najvećih u svijetu. U 2017. Godini, potrošnja alkohola (mjereno u toma čistog alkohola) povećan na 11 litara čistog alkohola konzumira po glavi stanovnika godišnje. Globalni prosjek je 6,2 litara čistog alkohola godišnje.

Jednom kada žena do menopauze, rizik se povećava bolesti srca i do tri puta

Kako spriječiti bolesti srca

  • Get aktivan. Za zdravo srce, cilj za najmanje dva i pol sata umjerene fizičke aktivnosti svake sedmice. Kontrola holesterola. Svi mi imamo holesterola i postoje dvije vrste: dobri vrste (HLD) i loše vrste (LDL). Visok nivo lošeg holesterola mogu začepiti arterije, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Ovo je mjesto gdje dobar kolesterol dolazi u igru: HDL čisti da je loš kolesterol iz arterija. Jedite dobro. Jesti pravu hranu može vam pomoći kontrolirati svoju težinu, krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol. Pratite uravnotežene prehrane koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke i druge zdrave izbore. Upravljanje krvni pritisak i stres. Držeći svoj krvni pritisak u zdravom rasponu počinje jesti biljnu ishranu srce-zdrav. Drugi važni faktori su redovito vježbanje, održavanje zdrave težine, izbjegavanje (ili ograničavanje) soli i alkohol, i smanjite nivo stresa. Održavanje zdrave težine. Višak kilograma i gojaznost su faktori rizika za kardiovaskularne bolesti. 31,3% odraslih u Francuskoj je gojazno. Viši indeks telesne mase (BMI) je povezana s većim rizikom od dijabetesa tipa 2. Monitor nivo šećera u krvi. Dijabetes je faktor rizika i stopa smrtnosti bolesti srca kod odraslih sa dijabetesom je dva do četiri puta veća. Možete smanjiti utjecaj dijabetesa na svom tijelu - i čak spriječiti ili odgoditi početak - jedući pravu, kontroliranje svoju težinu, vježbanje i uzimanje lijekova propisao lekar. Prestani pušiti. To je vrijeme da kick naviku. Going dim-free može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i raka i hronične plućne bolesti. Upoznajte svoje porodične istorije. A u odnosu, posebno roditelja, brata ili sestre, s bolesti srca povećava rizik za KVB. Naučite znakove upozorenja od srčanog i moždanog udara.

Izvori: Bonitas Fond zdravstvenog, Svjetska federacija za srce, srce i Fondacija Stroke Francuska, Svjetska zdravstvena organizacija, World Economic Forum, Institut za zdravstvenu metrike i evaluaciju