Visoka mastna ishrana tokom tinejdžera ubrzava razvoj raka dojke | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Visoka mastna ishrana tokom tinejdžera ubrzava razvoj raka dojke

Visoka mastna ishrana tokom tinejdžera ubrzava razvoj raka dojke

Nova saznanja pokazuju da konzumiranje visoke masnoće dijeta iz teen godina ubrzava razvoj raka dojke.

Visoke masti tinejdžera 'izazvati promjene u tkivu dojke

Koristeći pretkliničkim model, nalaza raka dojke i Program okruženja za istraživanje na istraživanje Michigan State University ukazuju na to da prije nego što se pojave tumora, tu su promjene u dojci koje uključuju povećan rast ćelija i promene u ćelije imunog sistema.

Te promjene traju u odrasloj dobi i može dovesti do brzog razvoja prekanceroznih lezija i karcinoma na kraju dojke.

Ishrana bogata mastima povezana sa agresivan oblik raka

"Sve u svemu, naša trenutna istraživanja pokazuju da izbjegavanje pretjerane masti ovog tipa mogu pomoći u smanjenju nečiji rizik od raka dojke niz put." 'Profesor Richard Schwartz [/ su_pullquote]

load...

"Ovo je vrlo značajan, jer iako je rak proizlaze iz slučajne mutacije, gen potpis ukazuje na bazalni poput raka dojke pokazuje sveobuhvatni i moćan utjecaj ove vrste dijeta ima na tkivo dojke", rekla je Sandra Haslam, profesor fiziologije u MSU-a College of Human medicine i jedan od vodećih istražitelja projekta.

"Rakovi ovog tipa su agresivniji u prirodi i obično se javljaju kod mlađih žena. Ovo naglašava značaj našeg rada prema napora u borbi protiv bolesti."

Ne radi se o težini, to je oko unos masti

"Važno je napomenuti da je od naše eksperimentalni model nije uključivalo nikakvu težinu dobit od visokih masti, ovi nalazi su relevantni za mnogo širi segment stanovnika nego samo oni koji imaju višak kilograma", rekao je Richard Schwartz, profesor mikrobiologije i prodekan u College of Natural Science. "Ovo pokazuje krivac je sama masnoća, a ne debljanje."

load...

Schwartz ima ko-na čelu istraživačke napore - financira petogodišnji, 2,3 milijuna $ savezni grant iz Nacionalnog instituta za Environmental Health Sciences i Nacionalnog instituta za rak - sa Haslam od 2017. Godine.

Ključ je da bi se izbjeglo prekomjerno masti

Rani dokazi ukazuju da su masti, što je u ovom slučaju zasićenih životinjskih masti, potencijalno mogla imati trajne efekte čak i ako je malo masti se uvodi kasnije u životu.

Schwartz upozorava, međutim, da je ovo preliminarni nalaz je potrebno dodatno ispitati i ne ukazuje sa sigurnošću tvrditi da će ljudi biti pogođeni na isti način.

"Sve u svemu, naša trenutna istraživanja pokazuju da izbjegavanje pretjerane masti ovog tipa mogu pomoći u smanjenju nečiji rizik od raka dojke niz put", rekao je on. "A pošto ne postoji dokazi koji ukazuju da je izbjegavanje ove vrste dijeta je štetna, to samo smisla da se to uradi."

Preporučeno čitanje: Da li su vam djeca punjenje na brzu hranu dok ne gledaš? a šta jesti smanjiti rizik od raka dojke