Studija: Grupe za meditaciju i podršku imaju koristi od preživelih od raka dojke | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Studija: Grupe za meditaciju i podršku imaju koristi od preživelih od raka dojke

Studija: Grupe za meditaciju i podršku imaju koristi od preživelih od raka dojke

Meditacija i grupe za podršku pomoći u zaštiti od bolesti

Istraživači su pokazali da telomera - protein kompleksa na kraju hromozoma - održavanje njihove dužine u preživjelih od raka dojke koji meditaciju ili su uključeni u grupe za podršku, dok su skratiti u odnosu grupa bez ikakve intervencije.

Iako svojstva bolesti regulira telomera nisu u potpunosti razumio, skraćeni telomeri su povezane sa nekoliko bolesnih stanja, kao i starenja ćelija, dok se smatra duže telomere biti zaštitni protiv bolesti.

"Već znamo da psihosocijalnih intervencija kao sabranost meditacije će vam pomoći da se bolje psihički, ali sada po prvi put imamo dokaz da oni također mogu utjecati ključnih aspekata biologiju", kaže dr Linda E. Carlson, PhD, glavni istraživač i direktor istraživanja u Odjelu za psihosocijalnu potencijalima na Tom Baker Cancer Center.

Obećavajuće rezultate vidjeti u samo tri mjeseca

"To je bilo iznenađujuće da smo mogli da vidimo razliku u dužini telomera na sve u periodu od tri mjeseca studirao", kaže dr Carlson, koji je ujedno i University of Chicago profesor na Fakultetu za umjetnost i Cumming School of Medicine, i član Instituta za rak u Southern Alberta.

Ukupno su preživjele rak 88 dojke, koji su završili svoje tretmane za najmanje tri mjeseca, bili su uključeni za vrijeme trajanja studije. Prosječna starost je bila 55, a da bi ostvarili pravo, oni su morali biti doživljavaju značajan nivo emocionalnog stresa. Oni su bili podijeljeni u tri grupe:

1. Mindfulness-Based Rak oporavak grupa

Učesnika prisustvovalo osam tjedno, 90 minuta grupama koje su dale instrukcije o sabranosti meditaciju i nježan Hata joga, sa ciljem uzgoja neosuđujući svijest sadašnjeg trenutka. Učesnici su također traži da meditaciju i jogu kod kuće za 45 minuta dnevno.

U VEZI: 25 minuta meditacije ublažava stres

2. Supportive Izražajni Grupna terapija

Učesnici su se susreli za 90 minuta nedeljno, 12 tjedana i bili su ohrabreni da otvoreno govore o svojim problemima i svoje osjećaje.

3. Kontrolne grupe

Učesnici nasumično postavljeni u kontrolnoj grupi je prisustvovao jedan od šest sati seminara za upravljanje stresom.

Svi učesnici studije su imali svoju krv analizira i dužine telomera mjeriti prije i nakon intervencije.

Život mijenja za učesnika u studiji

Allison McPherson je prvi put dijagnosticiran rak dojke u 2017. Kada se priključila studiju, bila je postavljena u grupi oporavak rak sabranosti osnovi. Danas, ona kaže da je iskustvo je život mijenja.

"Bio sam skeptičan u početku i misli da je gomila hokus-pokus", kaže McPherson, koja je prošla kroz cijelu godinu hemoterapije i brojnih operacija. "Ali sada praksu sabranosti tokom dana i to me je podsjetio da postanu manje reaktivni i ljubazniji prema sebi i drugima."

Učesnik studija Deanne David je stavljen u sabranost grupi.

"Biti dio ovog je ogromna razlika za mene", kaže ona. "Mislim da ljudi koji su uključeni u svojim putovanju raka bi imala koristi od učenja više o sabranosti i povezivanje s drugima koji prolaze kroz iste stvari."

Preporučena literatura: 9 Mitovi o raku dojke