Šta uraditi ako neko krvari | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Šta uraditi ako neko krvari

Šta uraditi ako neko krvari

Krvarenje se odnosi na gubitak krvi. Može se javiti bilo spolja kroz pauzu u koži "ili kroz prirodni otvor, kao što je usta.

U toku gubitak krvi će neminovno dovesti do udara, sa posebnim rizik od oštećenja mozga i bubrega. Cilj dobavljača prve pomoći je da se prepoznaju ozbiljnog krvarenja i kontrolirati tako da:

1. Protok krvi efektivno proizašla;

3. Žrtva ne ide u šok od gubitka krvi.

Bitno je da se oštećeni doktora ili bolnicu u najkraćem mogućem roku.

Tretman

  • Pozvati hitnu pomoć ako se pojavi krvarenje biti vrlo ozbiljne.
  • Za duboke rane koje su bez stranih predmeta, zaustaviti krvarenje primjenom firma pritisak na ranu pomoću sterilne pad ili čistom krpom. Ako krv natapa kroz, nemojte uklanjati pad, ali jednostavno postaviti drugi preko njega. Ako nemate ništa na raspolaganju sa kojom će napraviti podlogu, koristite svoju ruku. Budite sigurni da se održi pritisak dok ne stigne pomoć.
  • Ispitati rane pažljivo da vidi da li postoji bilo kakav strani predmet, kao što je krhotina stakla, ugrađen u njega. Ako postoji, nemojte je vaditi. Umjesto toga, stavite sterilnu komad gaze ili krpu lagano preko ugrađenog objekta i zavoj oko njega.
  • Uzdigne ud, ili držeći ga ili koristeći bilo pri ruci predmet kao što je stolica ili rok, da ga podrže. Ovo povišenje će smanjiti krvarenje preusmjeravanjem krvi iz rane, a takođe će spriječiti nezgode idu u šok usmjeravanjem više krvi prema mozgu.
  • Uvjerili su žrtva i da njega ili nju da udobno sjednu ili legnu ako se pojave malo dezorijentisani i izgledaju blijedo i uznemireno. Prati žrtva usko za znakove šoka, dok ste vi bili na ranu.
  • Kada ste pod kontrolom krvarenje, ostavite prvi pad u položaju i zavoj na ranu. Ako je rana jako krvari kroz prvi i drugi jastučić dok zavoj, odbacite i jastučići i ponovo početi sa svježim pad, pritisne čvrsto na ranu da zaustavi protok krvi. Imperativ je da kontrolišu krvarenje.
  • Ako je potrebno, dobiti žrtva da legne. Time se smanjuje mogućnost nesvestica povećanjem protoka krvi u mozak. Podignite noge za održavanje krvnog pritiska.

Napomena: Koristite hirurške rukavice za sprečavanje infekcije. HIV-a i virusnog hepatitisa mogu se prenositi ako zaražena krv ostvaruje kontakt sa oštećenu kožu.