Šta jesti kako biste smanjili rizik od raka dojke | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Šta jesti kako biste smanjili rizik od raka dojke

Šta jesti kako biste smanjili rizik od raka dojke

Jeste li znali da je mislio da loša ishrana biti djelomično odgovorna za 30 do 40% svih karcinoma?

Međutim, sama dijeta je teško da će biti "uzrok" ili "lijek" od raka. Istraživanja pokazuju da vježba, zdrava ishrana i održavanje zdrave telesne težine, može smanjiti rizik od raka dojke ili raka vraća.

I dok su neke faktore rizika za rak dojke ne može biti modifikovan, kao što su starost i pol, mogu da se poprave faktora kao što su dijeta.

Jesti povrce

U studije iz ishrane i raka dojke Isabelle Romieu, MD, MPH ISS, predlaže se da svježe povrće imaju zaštitni učinak protiv raka dojke.

Prema jednom case-control studiji, žene koji su jeli veće količine krstašica povrća (kao što su kupus, repa, brokula, prokulice, potočarke i karfiol) imao je manji rizik od raka dojke.

load...

Visok unos fitoestrogena, na kemijske estrogena kao nalaze u biljnoj hrani, kao što su grah, sjemenke, žitarice i soja, u adolescenata azijskih populacija se odnosi na manji rizik od raka dojke.

Podaci iz Meksika također ukazuje na to da visok unos folne kiseline i fitoestrogeni se odnose na manji rizik.

Kada je riječ o ženama koje su prošli kroz menopauzu, podaci iz Singapura ukazuju da ishrana bogata povrća, voća i tofua stavke ima zaštitni učinak protiv raka dojke.

load...

Podaci iz velikog studija o francuskom žena podržava zaštitni učinak zdrave, mediteranske plan ishrane, koji u suštini se sastoji od povrća, voća, morski plodovi, maslinovo ulje i suncokretovo ulje.

Polude za hranu s anti-upalni svojstva

Jesti orasi usporen razvoj i rast tumora raka dojke kod miševa, navodi se u studiji objavljenoj 2017. Godine u Nutrition and Cancer.

Istraživači su efekat dijeta sadrži ljudski ekvivalent od 25 do 30 oraha polovine dnevno. Nakon 34 dana, miševi koji su jeli orahe imali manje od polovine stope raka dojke kao kontrolna grupa na istoj dijeti minus orahe. Broj i veličinu tumora i bili su znatno manji za oraha grupu.

Istraživači nagađaju da orasi 'anti-upalni svojstva su razlog.

Iako nije preporučljivo da se ova količina oraha se jede svakodnevno, jer imaju vrlo visok sadržaj masti, to je preporučujemo da treba uključiti namirnice s anti-upalni svojstva.

Hrana sa anti-upalni svojstva uključuju morske alge, papaja, kurkuma, borovnica, brokule i šitake gljiva.

Zašto jesti manje mesa je dobra ideja

Nedavni izvještaji ukazuju na povezanost između jedu crveno meso i mesne prerađevine i rizik od raka dojke.

Jedu crveno meso može povećati rizik od raka dojke, zbog sadržaja visoko bioraspoloživost željeza, promovira rast hormona koji se koriste u proizvodnji životinja, kancerogeni heterociklički amini (kemikalija stvara kada se meso kuvano na visokim temperaturama) i njegov sadržaj specifičnih masnih kiselina.

Da smanji rizik, izbjegavajte jesti mesne prerađevine i eksperiment sa nekim ukusnih recepata bez mesa.

Antioksidanata koji su protiv raka

Kada se razmatra antioksidans unos, ne postoji konzistentna povezanost između bilo koje učestalost raka antioksidans i dojke. Međutim, tri studije su pokazale zaštitni učinak vitamina E.

U Danskoj studiji, vitamin E unos je vezana za manji rizik od raka dojke kod žena u postmenopauzi, kao i dva izvještaja ukazuju na zaštitni učinak visokih seruma vitamina E na rizik od raka dojke.

Vitamin B12 boost

Postoji prijedlog da vitamin B12 može biti povezana s manjim rizikom od raka dojke i da je nizak vitamin unos B12 može smanjiti očigledno zaštite u rizik za rak dojke stečena folne kiseline.

Napuniti na vlakna

Vlakna mogu igrati ulogu na rizik od raka dojke smanjenjem intestinalnu resorpciju estrogena i stoga smanjenje njegove cirkulirajuće koncentracije.

Vitamina D: Porota je još uvek

Neke studije ukazuju da je rizik od razvoja određenih vrsta raka je manja za ljude koji imaju viši nivo vitamina D u organizmu. Tu su i studije koje ukazuju na viši nivo vitamina D može biti povezan sa većim rizikom od drugih vrsta raka.

Više studija je potrebno da biste saznali da li vitamin D je razlog za razlike u riziku, ili ako postoji neki drugi razlog. Ako postoji veza, istraživači bi i dalje morati da sazna da li nedostatak vitamina D povećava rizik raka osobe. Oni bi također trebaju znati da li uzimanje više vitamina D nego što je preporučeni dnevni unos mijenja taj rizik.

Se i dalje proučavao moguću ulogu vitamina D u liječenju raka.

Prehrana u ranom životu mogu utjecati na visinu i dob prvog menstrualnog ciklusa Žena, koja se osnivaju faktora rizika za rak dojke. Case-control studije ukazuju smanjenim rizikom od raka kada je život dijete rano su visoke u masnoće iz mlečni proizvodi, mlijeko i vitamina D. Međutim, postoji povećani rizik s visokom potrošnjom mesa sa vidljivim masti.

Baciti junk

Jesti namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (namirnice bogate šećerom i nezdrave masti) tokom adolescencije je povezana s povećanim rizikom od raka dojke.

Podaci iz Meksika također ukazuje na to da je visok unos ugljikohidrata i visok glikemijski teret koji se odnosi na povećanje od raka dojke.

Pa šta to znači za vas?

Iako su rezultati ovih studija moraju biti potvrđeni u drugim populacijama, oni ukazuju na to da osnovni uhranjenosti i genetske podložnosti može komunicirati sa unosom hrane u vezi sa rakom dojke.

Drugim riječima, ako želite smanjiti rizik od raka dojke, pick zdravih obroka i užine preko masni poneti jela i automata poslastice!

Preporučena literatura: Konzumiranje alkohola povećava rizik od raka dojke