Smanjivanje troškova za zamišljanje | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Smanjivanje troškova za zamišljanje

Smanjivanje troškova za zamišljanje

Isplativ IVF tretman

Šef Jedinice reproduktivnu medicinu u Stellenbosch univerziteta, dr Thabo Matsaseng je razvio IVF tehnikom koja košta dio konvencionalnih metoda.

Bori se da pasti trudna

Cecilia Biyela * je 31-godišnji mama iz Nyanga, Pariz, koji su se borili za osam godina da padne trudna.

Osim nje bolna čežnja za dijete svoje i osjećaja neadekvatnosti jer nije u stanju da zatrudni, Cecilia je neplodnost i zategnuti udaje: "Bilo je loše. Koristili smo da se borimo svaki dan ", priznaje ona.

Nakon gotovo osam frustrirajuće i napetosti godina, Cecilia i njen suprug Victor * se odlučili za IVF - medicinski postupak u kojem su žene jaje i sperma muškarca u kombinaciji u laboratoriju, a zatim zasađeno nazad u ženinu utrobu da se poveća njen šanse trudnoće.

Na njihovom drugom pokušaju, ona je ostala trudna i nešto više od prije njihovog sina godinu dana rodio.

"Ne mogu biti sretniji", Cecilia kaže Zdravstveno-e News. "On mi je sve."

Dok je ona kaže da je njen brak je poboljšana od rođenja njihovog sina, ona i dalje strahuje presuda od nje zajednice o njoj neplodnosti i ne želi da ljudi znaju da ona nije smislio prirodno.

Neplodnost se mentalni danak

Nemogućnost začeća može imati ozbiljan utjecaj na psihološki blagostanje i socijalni status žena, u skladu sa Sveučilišta u Parizu profesor Silke Dyer, koji je studirao u emocionalnom i socijalnom iskustva žena i muškaraca u poseti neplodnosti klinici u Parizu.

U studiji, žene su prijavljivali da su psovali i fizički zlostavljao partnera dok je u aktima ih izbjegavali. Većina ispitanih žena koje Dyer osjetio očajni, intenzivno usamljen - pa čak i samoubilački. Muškarci prijavio osjećaje tuge, izolacije i neadekvatnosti.

Dr Jack Biko, ginekolog na Netcare Femina bolnici u Pretoriji kaže da je neplodnost često rezultira vanbračne afere, poligamija, pa čak i razvod.

"Pacijenti često osećaju pritisak, krivice, stida, smanjenu samopoštovanje, uživajte u samooptuživanja, a zatim izoluju ili preko-nadoknaditi" Biko govori Zdravstveno-e News. "Porodica često dodaje veći pritisak, i ponižava i diskriminira ove parove."

Neplodnost je u porastu

Neplodnost u zemljama u razvoju je u porastu i gotovo dvostruko veći nego u bogatim zemljama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najčešći uzrok neplodnosti u Francuskoj su netretirane seksualno prenosive infekcije (SPI) i komplikacije iz prošlih trudnoća.

Netretirane SPI kao gonoreja i klamidija mogu oštetiti jajovode žene, što je teško za čovjeka sperma do nje jajnika. Druge infekcije koje se šire na karlice, kao što su tuberkuloza, također mogu dovesti do neplodnosti.

Čitaj više…