Presađivanje dvostruke ruke: Dijete sada može napisati, hraniti i obući sebe | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Presađivanje dvostruke ruke: Dijete sada može napisati, hraniti i obući sebe

Presađivanje dvostruke ruke: Dijete sada može napisati, hraniti i obući sebe

Prva transplantacija duplim na svijetu kod djeteta je bio uspješan pod pažljivo razmotriti okolnosti...

Studija, objavljena u The Lancet Child & Adolescent Health časopisu 18. Jula 2017. Godine, predstavlja prvi medicinski izvještaj operacije i 18 mjeseci praćenja...

Primaoca transplantacije je osam-godišnji dječak sa sjedištem u UFrance, koji je sada u mogućnosti da pišem, i hrane i oblače se nezavisno narednih mjeseci radne terapije i psihološke podrške.

Međutim, u to vrijeme je i suočio zastojima, uključujući liječenje brojnih odbijanja - tretirana imunosupresije droge - ruku i opsežne rehabilitaciju da mu pomogne da nauči da koristi svoje ruke.

load...

"Dokazuje presađena ruka moguće"

"Naša studija pokazuje da je presađena ruka operacija je moguće kada pažljivo i uz podršku tima hirurga, specijalista za transplantaciju, radni terapeuti, rehabilitacija timova, socijalni radnici i psiholozi", kaže dr Sandra Amaral, Dječja bolnica u Filadelfiji, UFrance.

Šest dana nakon transplantacije, dječak je počeo svakodnevno radnu terapiju, uključujući i video igre i vježbe pomoću prst svjetla i lutke, kao i svakodnevne zadatke kao što su pisanje i nožem i viljuškom.

On i njegova majka se redovno sastajao sa psihologom i socijalni radnik za pomoć dječak nosi sa transplantacije, a plan za njegovu reintegraciju u školi.

Nekoliko dana nakon operacije, dječak je bio u mogućnosti da se prstima pomoću ligamenata od svog preostalog udova. Ponovni rast živaca je značilo da je on mogao kretati transplantirane mišići ruku i osjetiti dodir u roku od oko šest mjeseci, kada je također postao sposoban da nahrani sebe i shvati olovku za pisanje. Osam mjeseci, nije mogao koristiti škare i bojice, a u roku od godinu dana od operacije, mogao swing bejzbol palicom koristeći obje ruke.

load...

"18 mjeseci nakon operacije, dijete je više nezavisnih i mogućnosti da završi dan-to-dan aktivnosti. On je i dalje na poboljšanju kako je prolazi svakodnevno terapiju da poveća svoju ruku funkciju, i psihosocijalna podrška za pomoć u saniranju tekućim zahtjevima svojih operacija ", dodaje dr Amaral.

Funkcionalna mozga otkrila je da je dječak mozak razvio puteva za kontrolu pokret rukom, a za nošenje dodir senzacija signala iz ruku natrag do mozga.

Za potpunu članak, pogledajte:
//www.thelancet.com/journals/lanchi/article/PIIS2352-4642(17)30012-3/fulltext?elsca1=tlpr