Pakovanje hrane može naneti štetu Vašem zdravlju | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Pakovanje hrane može naneti štetu Vašem zdravlju

Pakovanje hrane može naneti štetu Vašem zdravlju

Ljudi koji jedu upakovana hranu su izloženi do najniže razine od sintetičkih kemikalija u pakovanju hrane i premalo zna o dugoročni uticaj!

Kemikalija u pakovanju cure u hranu

Sintetički hemikalije koje se koriste u pakovanju hrane, skladištenje i preradu namirnica može biti štetno za ljudsko zdravlje na dugi rok, upozoravaju naučnici okoliša u komentaru u časopisu Journal of Epidemiology i zdravlje zajednice.

To je zato što je većina tih tvari nisu inertni i mogu procuriti u hrani koju jedemo, kažu.

I premalo se zna o njihovom dugoročni uticaj, uključujući i ključno fazama ljudskog razvoja, kao što je u utrobi, koja je "sigurno nije opravdano na naučnim osnovama", autori tvrde.

load...

Mogao hemikalija u pakovanje hrane izazivaju rak?

Oni ističu da cjeloživotno izloženost Hranom materijala ili FCMs - tvari koje se koriste u pakovanja, skladištenja, prerade, ili priprema opreme - "je razlog za zabrinutost zbog nekoliko razloga."

Formaldehid, a koji uzrokuju rak supstanca, je široko prisutno, iako na niskom nivou, u plastične boce se koristi za gazirana pića i melamin pribor. [/ Su_pullquote]

load...

To uključuje činjenicu da se to zna otrova kao što su formaldehid, a koji uzrokuju rak tvari, se legalno koriste u ovim materijalima. Formaldehid je široko prisutno, iako na niskom nivou, u plastične boce se koristi za gazirana pića i melamin pribor.

Drugo, drugih hemikalija poznat poremetiti proizvodnju hormona također pojavljuju u FCMs, uključujući i bisfenol A, Tributyltin, triklosan, i ftalata.

"Dok se raspravlja nauka za neke od ovih tvari i kreatorima politike bore da zadovolji potrebe zainteresiranih strana, potrošači i dalje izloženi ovih hemikalija svakodnevno, uglavnom nesvjesno," ističu autori.

I, treće, ukupan broj poznatih kemijskih supstanci koje se koriste namjerno u FCMs prelazi 4 000.

Su hemijski regulatorne procedure adekvatna?

Osim toga, potencijalni ćelijski promjene uzrokovane FCMs, a posebno oni koji imaju sposobnost da poremeti hormone, nisu ni razmatra u rutinskim toksikološke analize, koji upozorava autori tvrditi da to "baca ozbiljne sumnje o adekvatnosti hemijskih regulatornih procedura ".

Oni priznaju da je uspostavljanje potencijalnih uzroka i posljedice kao rezultat cjeloživotnog i uglavnom nevidljiv izlaganje FCMs neće biti lak zadatak, uglavnom zbog toga što ne postoje neeksponirana populacije za usporedbu s, a tu su i vjerovatno će biti velike razlike u nivoima izloženosti između pojedinaca i preko određene grupe stanovništva.

Ali su hitno potrebni neki procjene populacije na bazi i bio-monitoringa u zadirkivati ​​bilo kakve potencijalne veze između kontakta sa hranom kemikalija i hroničnih bolesti kao što su rak, gojaznost, dijabetes, neurološke i upalnih poremećaja, posebno imajući u vidu poznate ulogu zagađivača životne sredine, oni rasprava.

"Budući da je većina namirnica se pakuju, a cjelokupno stanovništvo će vjerovatno biti izložen, to je od najveće važnosti da praznine u znanju su pouzdano i brzo popunjena," oni pozivaju.

Preporučena literatura: Izlaganje DDT pesticida povezan sa Alzheimerovom bolešću