Novi muški kontraceptiv može pomoći muškarcima da prenose teret za planiranje porodice | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Novi muški kontraceptiv može pomoći muškarcima da prenose teret za planiranje porodice

Novi muški kontraceptiv može pomoći muškarcima da prenose teret za planiranje porodice

Amira Zarrabi, Stellenbosch University

Nova metoda muške kontracepcije koja je efikasna kao vazektomiju, ali potpuno reverzibilni s malo ili nimalo neželjenih efekata se testira i pokazuje obećavajuće rezultate u ispitivanjima životinja.

Ako je uspješan, to bi moglo drastično promijeniti polje kontracepcije. To bi dati ljudima moć da spriječi trudnoću bez ulazne od žena metodom koja nije trajna, kao što je vazektomija.

Je vazektomija je trenutno jedini pouzdani kontraceptivnih opcija dostupna na muškarce.

Novi kontraceptiv - Vasalgel - je vrsta bez skalpela vazektomiju. Nema hormonskih efekte ili druge nuspojave, a može se preokrenuti kada muškarac želi da zasnuju porodicu.

load...

Na isti način na koji je vazektomija bi, Vasalgel blokira protok sperme iz testisa do penisa, ali to nije potrebna nikakva operacija. Umjesto razdvajanje cijevi koja nosi spermu - Zvao semenovoda - gel se ubrizgava u cijev, formirajući barijeru koja blokira sperme ali dozvoljava druge tekućine da prođe.

Nizak unos vazektomiji

Vazektomiju su obično brzo i jednostavno procedure koje nose manji rizik poput krvarenja ili infekcije. Tu je i mala šansa da čovjek može doživjeti post-vazektomija bol zbog pritiska nagomilavanje u testisima.

Iako je vrlo malo vazektomiji uspjeti ili krenuti naopako, globalno došlo je nizak unos ovog postupka.

U 2017. Samo 2,2% muškaraca globalno imao vazektomiju. To se poredi sa 18,9% od žena koje su prošle ženske sterilizacije. Iako su neke zemlje poput Kanade imaju veće stope muškaraca koji su prošli vazektomiju (22%), u Francuskoj samo 0,1% muškaraca prošli vazektomiju.

load...

Na kontinentu, vazektomiji bi mogao biti jedan od najefikasnijih muškog metode kontrole rađanja jer su jeftin i zbog toga bi mogao imati veliki utjecaj na održivi razvoj i rast stanovništva. Ali postupak je pogrešno shvaćen i, kao rezultat toga, slabo koristi.

A drugi pokušaj

Novi kontraceptiv nije prvi put je uveden muško kontraceptivno sredstvo. Prije nekoliko godina, ideja "muške pilule" je napušten i više novijih istraživanja napori su fokusirajući se na unutar vas uređaja, uključujući Vasalgel.

Prethodni napori da se razvije muške kontracepcijske fokusiran na hormonske manipulacije, a to je kako kontracepcijske "pilule" za žene radi. Čovjek bi u osnovi se dati hormona (poput testosterona i progesterona) i ovih hormona bi onda ometati određene procese u organizmu i izazvati testise da zaustavi proizvodnju sperme.

Muškog hormona testosterone je vezan za proizvodnju sperme i smanjenje nivoa testosterona kod muškarca testisa možete spriječiti proizvodnju sperme. Ali, da bi niži nivo testosterona u testisima, morate povećati nivo testosterona u krvi. Nekoliko studija je pokazalo da ima previše neprijatne nuspojave na ovo. To uključuje agresija, depresija, umor, nizak libido, visok krvni pritisak i povećanje nivoa holesterola.

Istraživači su pokušali podesiti način hormonske muške kontracepcije dodavanjem drugih hormona, kao što je ženski hormon progesteron. Ali je i dalje imala previše nuspojave i nije bilo dovoljno efikasni.

Final koraka

Vasalgel trenutno se testira na ljudima, ali svoje reversability samo je pokazao u studijama na životinjama. Ove studije su pokazale brze obnove protok sperme.

Za preokret da se dogodi, čovjek dobije injekciju od bikarbonata u kanal koji prenosi sperme iz testisa do uretre. Ovaj bikarbonata će raspustiti Vasalgel i da je zajapuren od kanal.

Izazov s Vasalgel je da iako blokira protok sperme, ne nudi nikakvu zaštitu protiv prenošenja spolno prenosivih infekcija kao što je HIV.

Planiranje porodice i dalje smatra odgovornost žene u mnogim dijelovima svijeta. Ovo je spriječilo ljude od toga da bude više uključena u porodici odluke o plodnosti. Također je ograničen njihov pristup uslugama za planiranje porodice usmjerene na njih. Nova metoda bi mogao biti prvi korak da se to promeni.

O autoru

Amir Zarrabi je urolog i predavač na Stellenbosch University

Ovaj članak je izvorno objavljen na razgovor. Pročitajte originalni članak.