Najbolje aktivnosti za anksiozne ličnosti | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Najbolje aktivnosti za anksiozne ličnosti

Najbolje aktivnosti za anksiozne ličnosti

Anksioznost je raspršeno osjećaj straha i nelagodnosti koja se razlikuje od stresa i patnje

Ovo stanje pripravnosti je otežana zbog nedostatka samopouzdanja, prekovremeni rad ili naporne rezultatima prešao način života (profesionalni, lične ili porodične vezi). Predmet na osjećaje sumnje u sebe, oni koji imaju anksiozni ličnosti mogu imati donošenje poteškoća odluke i odabira. Velikoj meri zavisi od onih koji su im bliski, mogu imati problema koje se bave razdvajanja. Često, svakodnevno muke se doživljavaju kao pojačani.

Osobe sa anksiozno ličnosti generalno podijeliti u dvije velike kategorije: Neki osjećaju potrebu da se fokusira na sebe, kako bi se bolje razumjeli korijene svoje nelagode, dok drugi osjećaju potrebu da se dovodi u pitanje.

Sportova izdržljivosti

U 2017. Godini, studija na čelu sa istraživača sa University of Georgia je objavljen na medline.com otkriva prednosti sporta i fizičke aktivnosti, naročito aerobik, u liječenju anksioznosti. Preporučenih aktivnosti su bile prije svega sportova izdržljivosti: hodanje, planinarenje, trčanje ili biciklizam.

U 2017. Godini, studija na čelu sa istraživači sa Univerziteta u Gruziji je objavljen na medline.com otkriva prednosti sporta i fizičkih aktivnosti, posebno aerobik, u liječenju anksioznosti

Plivanje

Osim toga što je izdržljivost sport, plivanje ima dodatnu korist izazivanja osjećaj mira i sigurnosti kao voda omogućava vaše tijelo da pluta. Povezivanje na prirodni element pomaže naglašavaju ove pozitivne senzacije.

Dizanje tegova

Osobe sa zabrinuti ličnosti mogu da je to vrlo teško baviti se neuspjeha. To je razlog zašto su aktivnosti koje se fokusiraju na ličnog učinka prednost. To omogućava pojedinca da odluči brzinu svoje napredovanje i izbjegava situacije u kojima drugi mogu napraviti presuda zasnovana na učinku. Eksplozivne prirode dizanje tegova je također odličan način da se oslobodi napetosti.

Ekstremni sportovi

Ekstremnih sportova su pogodne za one koji zele da ospori sebe i prevaziđu lične granice, bilo da je to penjanje, padobranstvo ili bilo koje druge ekstremne aktivnosti. Visoke doze adrenalina te vrste aktivnosti proizvesti omogućava pojedincima da progresivno pusti negativne osjećaje. Opet, što je u neposrednoj blizini prirode može pomoći anksiozni ličnosti izlazi iz svoje balon.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, zdrav način života je bitno da umiri osjećaje anksioznosti. Važno je da se dobro spavati, jesti uravnoteženu ishranu i ograničiti unos stimulansa kao što su alkohol, kavu ili duhan.

Izvori: Fizička aktivnost i zdravlje dr Patrick Laure, izdanja Ellipses
Posebno hvala Karine Noger Instituta resursa Sport psihologiju Francuske (IREPS)