Medicinska marihuana: nova granica u terapiji | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Medicinska marihuana: nova granica u terapiji

Medicinska marihuana: nova granica u terapiji

Upotreba marihuane za liječenje zdravstvenih problema

Iako debatovalo za rekreativnu upotrebu, istraživači istražuju učinkovitost marihuane u liječenju boli, spastičnost, i niz drugih zdravstvenih problema.

U simpozij u organizaciji McGill University Health Center (MUHC) u San Jose, Kalifornija, stručnjaci dijele njihove poglede na terapeutski potencijal medicinskog kanabisa.

"Moramo unaprijediti naše razumijevanje uloge kanabinoida u zdravlju i bolesti kroz istraživanje i obrazovanje za pacijente, liječnike i kreatori politike", kaže dr Mark Ware, direktor kliničkih istraživanja u Jedinici Pain Management Alan Edwards na MUHC , u Kanadi.

load...

"Ne mislim da je svaki liječnik treba propisati medicinske kanabisa, ili da svaki pacijent može imati koristi, ali je vrijeme za poboljšanje naših naučnih bazu znanja i imaju obaviješteni razgovora sa pacijentima."

Medicina zasnovana na THC u marihuani

Sve veći broj nadležnosti širom svijeta koji omogućava pristup biljni kanabis, kao i niz inicijativa se pojavljuju da reguliše proizvodnju, distribuciju, i autorizacije. To je široko vjeruje da postoji malo dokaza da podrži razmatranje kanabisa kao terapeutsko sredstvo. Međutim, nekoliko lijekova baziranih na tetrahidrokanabinol (THC), psihoaktivne sastojak kanabisa, su odobreni kao farmaceutske droge.

Vodeći britanski istraživač kanabisa profesor Roger Pertwee, koji CO-otkrio prisustvo tetrahydrocannabivarin (THCV) u kanabisa u 70-ih, nedavno je objavio sa saradnicima nekim nalazima potencijalne terapijske važnosti u British Journal of farmakologiju.

load...

"Uočili smo da THCV, ne-psihoaktivni sastojak kanabisa, proizvodi anti-šizofreničar efekte u pretkliničkim modela shizofrenije", kaže Pertwee, profesor Neurofarmakologija na Aberdeen University. "Ovo otkriće je otkrio novu potencijalnu terapeutsku upotrebu za ovaj spoj."

Da li marihuana uzrok oštećenja mozga?

"Uprkos učestalo mišljenje da kanabis rezultati upotrebu u oštećenje mozga, meta analize opsežne neurokognitivne studija nisu pokazali smislene kognitivne pad među rekreativnim korisnicima", kaže dr Igor Grant, neuropsihijatar i direktor Centra za lijekove Kanabis istraživanja (CMCR) na University of California, San Diego. "Mozga je proizveo varijabla rezultate, sa najboljim dizajnirana studija pokazuje null nalaze."

Dr. Grant dodaje da, iako je prihvatljivo pretpostaviti da izlaganje kanabisa u djece i adolescenata može ugroziti razvoj mozga ili predispoziciju za duševne bolesti, podaci iz pravilno dizajniran prospektivne studije nedostaje.