Masti - dobra, loša i ružna | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Masti - dobra, loša i ružna

Masti - dobra, loša i ružna

Kada je u pitanju masti, mnogi su zbunjeni o različitim vrstama masti i njihovih efekata na organizam. S jedne strane imamo jesti malo masti, a sa druge strane čujemo da masti su bitne!

U principu, nizak masti se savjetuje, ali zapamtite, to je jednako važno, ako ne važnija od vrste masti, od količine masti. Ovaj članak bi trebalo da vas voditi u uzimajući ga uočite na.

Dobro

Mono-nezasićenih masti ili MUFA: Ova vrsta nezasićenih masti smanjuje ne samo svoj loš holesterol, ali i povećava dobrog holesterola i mogu se naći u biljnim izvorima. Imajte na umu da će to debelo biti korisno samo kad je ušao u igru ​​zasićenih masti, ili životinjskih masti, kao što je objašnjeno kasnije.

load...

Mono-nezasićenih masti mogu se naći u repice, avokada, masline, maslinovo ulje, piletina i jaja.

Poli-nezasićenih masti ili polinezasićenih masnih kiselina: nezasićene masti su masti na kojoj ćete jednom pronaći i esencijalnim masnim kiselinama, kao što su Omega 3 i Omega 6., poli-nezasićenih masti ne samo smanjiti loš holesterol u krvi, ali i povećati dobar holesterol.

Poly-nezasićenih masti mogu se naći u suncokretovom ulju, mršav rezovi meso, sjemenke i orašasti plodovi, poput badema.

Ako su posebno u potrazi za izvorima Omega 3 i 6: Omega-3 mogu se naći u masne ribe kao što su tuna ili losos, orasi kao što su orasi i repice. Omega 6 masne kiseline mogu se naći u svim izvorima polinezasićenih masnih kiselina prethodno navedenih, kao što su ulja i sjemenke.

load...

The Bad

Zasićene masti su uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima, uz izuzetak nekoliko biljnih izvora, uključujući kokos.

Zasićene masti doprinose nakupljanje masti u krvi i arterije, što povećava rizik od srčanih bolesti.

Zamijeniti zasićene masti, gdje je potrebno i zdrave masti kao što je pomenuto i smanjiti iznos ukupnih masti da uzmete u izbjegavanjem ili ograničavanje unosa masne hrane kao što su crveno meso sa vidljivim masti, mesnih prerađevina kao što su parizer i kobasice, punomasno mlijeko , vrhnje, punomasni tvrdi sir, maslac, torta, kolači, kolači i još mnogo toga.

The Ugly

Trans-masti se smatra najopasnijim masti. Ova vrsta masti oblika kada masti pregrejan ili kada su prerađene hrane. Razlog za lošu reputaciju oko ovog ulja, jer ne samo da doprinosi lošeg holesterola u krvi, ali zapravo smanjuje dobrog holesterola u organizmu.

Pročitajte etikete da vidimo koliko ove masti ste dugotrajan i pokušati ih izbjeći u hrani gdje su često javljaju, kao što su kava creamers, kolači, čips, maslaca i mesa.

Iz samog prehrambenog proizvoda na način kuhanja koji koristite, trebate pokušati jesti sušeno i niske masti izborom proizvodi niske masnoće, nemasno meso, masne ribe i zdrave biljnoj bazi masti, kao i pripremanje hrane na način koji rabljene malo ili nimalo ulja kako bi se osiguralo zdravo srce i zdravog načina života.