Kviz: Da li imate zdravo srce | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Kviz: Da li imate zdravo srce

Kviz: Da li imate zdravo srce

Jeste li zdravog srca? Uzmi ovaj kviz saznati ako se tretiraju svoje srce u pravu, i naučiti neke jednostavne načine za poboljšanje svoje zdravlje srca!

1. Koliko često konac?

A. Nikada (0 bodova)

C. Jednom dnevno (2 poena)

Vaš odgovor bi trebao biti: C! Flossing dnevno sprečava bolesti desni. Studije pokazuju da pacijenti s bolesti desni imaju gotovo dvostruko veći rizik od srčanih bolesti. Takođe, smanjuje upalu u tijelu koji mogu povećati rizik od srčanog udara. The American Dental Association preporučuje čišćenje koncem svakodnevno za uklanjanje plaka i čestica hrane koje doprinose bolesti desni.

2. Bend se i dodirnuti prste na nogama. Koliko daleko možete dobiti?

A. Pod (2 poena)

B. Vaš cevanicama (1 poen)

C. Koljena (0 bodova)

Vaš odgovor bi trebao biti: A. Dalje možete doći, fleksibilnije arterije imaju tendenciju da budu. Duboko istezanje može poboljšati elastičnost arterija. Pokušajte da se protežu za 30 minuta tri puta nedeljno biste poboljšali fleksibilnost arterijske i smanjiti arterijske krutosti!

3. Koliko minuta vežbanja dobijate svaki dan?

A. Nijedan (0 bodova)

B. Ja se 30 minuta, ali ne nužno svaki dan (1 poen)

C. 30 minuta ili više (2 poena)

Vaš odgovor bi trebao biti: B ili C. Dok dobiješ 10 000 koraka možda će vam trajati duže od 30 minuta, nakon što je pogodio da magični broj Dobili ste svoj cilj za borbu protiv bolesti srca. Sve preko da je debela-topljenje bonus. Redovno vježbanje smanjuje opasne upale zidova arterija i nedavna istraživanja pokazuju da vježba izaziva zdrav hormon irisin koji mogu stimulirati gubitak težine.

4. Što je BMI?  

A. Manje od 18.5 (0 PT)

B. Između 18,5 i 24,9 (2 poena)

C. Između 25 i 29,9 (0 bodova)

D. Veća od 30 (0 bodova)

Vaš odgovor bi trebao biti: B, između 18,5 i 24,9. To je normalna BMI. S prekomjernom tjelesnom težinom, ili kada je BMI od 25 ili više, povećava rizik od srčanih bolesti. Takođe povećava rizik od raka, kao što su debelog crijeva, bubrega, dojke, a posebno materice.

5. Koliko alkohola pijete svake noći?

A. 2 ili više pića piva (1 poen)

B. 1 čaša crnog vina svake noći (2 poena)

C. 3 ili više pića svake noći (0 bodova)

D. Ja ne pijem (1 poen)

Vaš odgovor bi trebao biti: B. Jedna čaša crnog vina je najbolje za vaše zdravlje. Više od jednog pića dnevno za žene ili dva pića za muškarce je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Crno vino posebno sadrži supstance poznate kao resveratrol koji povećava nivo dobrog holesterola i štiti od oštećenja arterija. Non-piju ne bi trebalo da počne da pije za zaštitu od bolesti srca, ali prelazak na umerene količine crnog vina od drugih vrsta alkohola svakako može biti zaštitna.

6 Da li imate rođaka koji je doživio srčani udar?

A. Da, i znam koliko ima godina on ili ona je u trenutku napada (2 poena)

B. Da, ali ne znam koliko ima godina on ili ona je u trenutku napada (1 poen)

C. Ne, ja ne znam moje porodice povijest (0 bodova)

D. Ne, znam da nema porodična istorija od srčanog udara (2 poena)

Odgovor: Svako sa bliskog rođaka koji je patio od srčanog udara, posebno ako je ta osoba imala napad prije dobi od 65 godina, ima veći rizik od srčanih bolesti. Važno je da znate svoj rizik, tako da ih možete mijenjati kroz promjene u načinu života, a možda i lijekove.

7. Koliko često jedete masne ribe kao što su losos, tuna ili haringa?

A. Jednom nedeljno (1 poen)

B. Dva puta tjedno (2 poena)

C. Nikada (0 bodova)

Vaš odgovor bi trebao biti: B. Popularne TV liječnik, dr Oz preporučuje jesti za zdravo srce ribe dva puta tjedno kako bi dobili omega-3. Ove zdrave masti smanjenje upale u popravku šteta pomoć krvnih sudova i od loših masti. Ostali dobri izvori omega-3 uključuju avokado, kapsule ribljeg ulja, i laneno sjeme.

8. Koliko san ti se svake noći?

A. Više od 8 sati (0 bodova)

B. 7 do 8 sati (2 PT)

C. Manje od 7 sati (0 bodova)

Istraživanja su pokazala da je količina sna ti može da utiče na faktore rizika za bolesti srca. Odrasli koji nisu imali kalcifikacije u krvnim sudovima na početku studije, što je važan faktor rizika za bolesti srca, imali su manje kalcifikacije pet godina nakon toga, ako su spavali duže od svojih kratkih spava kolegama.

9. Da li pušite?

A. Da, ja pušim danas (0 bodova)

B. No, sam prestao prije godinu dana (1 poen)

C. Ne, ali sam pušila prije više od 15 godina (2 poena)

D. Nikad (2 poena)

Vaš odgovor bi trebao biti: C ili D. Pušenje važan je faktor rizika za bolesti srca koji je u vašom kontrolom. Rizik od srčanih bolesti je prepolovljen nakon odvikavanja od godinu dana. Nakon 15 godina, rizik je isti kao neko ko nikad nije pušio. Druge studije su pokazale ne samo na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, ali je povećanje kapaciteta vježbe sljedećim prestanak pušenja.

10. Kako biste ocijenili nivo stresa?

A. High (0 bodova)

B. Umjereni (1 p)

C. Low (2 poena)

Vaš odgovor bi trebao biti: C. Stres je dokazano da povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. To može biti zbog raznih faktora, ali stručnjaci preporučuju psihološke intervencije za smanjenje stresa. Upotreba anti-depresivno lijekove poznate kao SSRI su pokazala da smanjuje rizik od srčanih bolesti, a ovaj efekat je veći sa terapijom i redovno vežbanje.

Kako zdravo ti je srce?

Dodajte svoje poene i vidite koji nosač padnete u:

0-7 bodova: Srce bi mogao koristiti neke pomoći! Vježbate nekoliko zdrav savjeti tu i tamo, ali svakako mogu dizati vaše zdravlje srca sa nekoliko dodatnih navike. Bacite pogled na odgovore koje su ovde i razgovarati sa svojim lekarom o dodatne načine možete držati svoje srce zdravim. Ne zaboravite, odvikavanja od pušenja je najvažnija stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje, tako da ne odlažu nastojanja da ostavim danas.

8-13 bodova: Lijepo urađeno. Znate svoj put oko zdravo srce savjete i dobro su na putu da smanji svoj rizik od srčanih bolesti. Svakako postoje još neke načine možete zaštititi svoje srce, tako držati učenje i uključivanje novih navika za zdravlje srca!

14-20 bodova: Čestitamo! Vodiš sjajno mere da zaštiti svoje srce i da bi se osiguralo da drži kuca za dugo vremena. Nastaviti da uključi sve naše srce zdravim prijedloge i nastaviti sa dobrim radom!

Slika: Olga Nayashkova - Fotolia.com