Kako se zaštititi od kolorektalnog karcinoma | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Kako se zaštititi od kolorektalnog karcinoma

Kako se zaštititi od kolorektalnog karcinoma

To je četvrti najčešći tip raka u Francuskoj. Ako niste čuli za rak debelog crijeva i kako možete to spriječiti, potrebno je da pročitate ovaj članak!

Što je rak debelog crijeva?

Kolorektalni karcinom je rak crijeva, debelog crijeva i rektuma. To je obično sporo raste raka koji može biti prisutan za oko pet godina prije nego što pokazuje simptome. Prema podacima Udruženja Rak Francuska (CANFrance), to je četvrti najčešći rak u Francuskoj.

Faktori rizika uključuju loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, porodična istorija kolorektalnog karcinoma i starosti.

Šanse da bude dijagnosticiran debelog crijeva povećava raka nakon dobi od 50 godina i kod muškaraca i kod žena. To se, rekao je, to može uticati na bilo koga bilo koje dobi, spola i društvenog ili ekonomskog statusa.

load...

Koji su simptomi?

Uobičajeni simptomi kolorektalnog karcinoma uključuju

  • Krv u stolici ili rektalno krvarenje
  • Osjećaj nemogućnosti da ispraznite crijeva pravilno
  • Grčevi, produženog ili u toku bol i nelagodnost u trbušnoj oblasti tokom, prije ili nakon stolice
  • Neobjašnjiva mršavljenja
  • Umor i slabost

Kako se dijagnosticira rak debelog crijeva?

Svi su 50 godina i stariji (i svako sa genetske predispozicije za bolest) treba redovno skrining za rak debelog crijeva.

Screening metode uključuju digitalni rektalni pregled, testiranje uzoraka stolice za tragove krvi, a sigmoidoskopija, dvostruki kontrasta barijum klistir gledati u donjem dijelu crijeva, i kolonoskopiju.

load...

Ako imate bilo kakve simptome, razgovarajte sa svojim lekarom što je prije moguće o tome, pregled i najbolji način prikazivanja za vas.

Kako se tretira rak debelog crijeva?

Kolorektalnog karcinoma može se tretirati s četiri tipa tretmana 'operacije, zračenja, kemoterapije i biološke terapije.

Operacije je najčešći tretman za sve faze raka debelog crijeva. Zračenje se koristi za ubiti stanice raka ili ih zaustaviti iz raste. Hemoterapija predstavlja jedan od najčešće koriste tretmane i ima sposobnost da se smanjuje tumore.

Konačno, biološka terapija se koristi za liječenje raka. Ova vrsta terapije koristi imuni sistem da pomogne u borbi protiv određene vrste raka. Identifikuje i napada specifične stanice raka bez štete normalne ćelije, i to je razlog zašto ga se naziva i ciljane terapije.

Neke vrste biološke medicine također može spriječiti krvne sudove od postizanja tumora, koji gladuje tumora i uzrokuje da se zaustavi raste i smanjiti. Ova posebna vrsta terapije se naziva tumor gladi terapija.

Kako možete spriječiti rak debelog crijeva

Prema CANFrance, 90% karcinoma su uzrokovani faktorima okoliša. Uz to je um, najbolji način da se spriječi bilo koji tip raka je izbjeći pušenje i pasivno pušenje, jesti dobro izbalansiranu ishranu, redovno održavanje zdrave tjelesne težine i vježbanja.

Sljedeći korak je da prati kretanje crijeva i promjene. Ako primetite promjene, kao što je krv u stolici, trebali razgovarati sa svojim doktorom o tome.

I na kraju, se redovito prikazan ako ste stariji od 50 godina, boluje od raka debelog crijeva u porodici ili imaju simptome raka debelog crijeva.

Kolorektalni Mjesec Rak svijesti

U Francuskoj je april debelog Mjesec Rak svijesti, iako međunarodna ali se posmatra u martu.

Izvori: Avastin.com, Coursework: Mitovi i činjenice, GivenGain Rak Reality Check, Dnevni sa metastatskim Coursework. Roche, str. 6. I WebMD.