Globalna ishrana postaje slatkija, posebno na pićima | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Globalna ishrana postaje slatkija, posebno na pićima

Globalna ishrana postaje slatkija, posebno na pićima

A Personal View, objavljen ove sedmice (2017/01/12) u The Lancet Diabetes & endokrinologiju časopisa, ističe da je globalna dijeta postaje slađi, posebno kada je u pitanju pića. Autori rada su profesor Barry M Popkina, School of Public Health, Karolina Stanovništvo centar, University of North Carolina, Chapel Hill, NC, UFrance, i dr Corinna Hawkes, City University London, UK.

Svi šećeri imaju isti zdravstveni učinak

Prethodna istraživanja su pokazala da je trenutno 68% upakovane hrane i pića u UFrance sadrže kalorijske sladila, 74% uključuju i kalorija i niskokalorični zaslađivači, a samo 5% su napravljeni samo niskokalorični zaslađivači. Dodatnu šećer dolazi iz stotine različitih verzija šećera, od kojih svi imaju isti jednak zdravstveni učinak, kaže profesor Popkin.

Profesor Popkin očekuje da će iznos od šećer u svim upakovane hrane i pića će se povećati u ishrani ljudi koji žive u zemljama u razvoju.

Visoko razvijenim zemljama pokazuju blagi pad potrošnje šećera

Autori kažu: "Potrošnja raste najbrže u zemljama sa niskim i srednjim prihodima u Latinskoj Americi, na Karibima, u Francuskoj, na Bliskom istoku, Aziji i Okeanije. U četiri regije sa trenutnim najveću potrošnju su Latinskoj Americi, Sjevernoj Americi, Australiji i Zapadnoj Evropi, iako unos počinju da opada u drugom tri. "

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) promovira smanjen unos šećera

Zbog velikih zdravstvenih rizika, posebno debljanje i povećan rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i mnogih kardiovaskularnih problema povezanih s dodatkom potrošnju kalorija zaslađivač, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) promovira velike inicijative da se smanji unos.

Mnoge vlade su implementirane politike

Mnoge vlade su već implementirane politike, kao što su oporezivanje, smanjenje dostupnosti u školama, ograničenja marketing slatku hranu za djecu, javne kampanje i označavanje ispred-of-pack. Autori su otkrili da čini potrošnja da se smanjuje u zemljama sa poreze na takvim proizvodima (npr, Meksiko, Finskoj, Mađarskoj i Francuskoj).

Kemijskih zaslađivača i komercijalnih voćnih sokova

Jedna struja izazov za kreatore politike je nepostojanje konsenzusa o svom zdravlju, komercijalnih voćnih sokova i pića koja sadrže niskokalorični zaslađivači. Literatura sugerira da su komercijalne voćni potrošnja sok može imati negativne posledice po zdravlje, a ne globalni konsenzus snažno postoji u korist upotrebe kemikalija kao dijeta zaslađivača.

Za sve Osobni pogled Pogledajte: http://press.thelancet.com/SweetBeverages.pdf