Epidemije ptičijeg gripa: Putnici oprezni | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Epidemije ptičijeg gripa: Putnici oprezni

Epidemije ptičijeg gripa: Putnici oprezni

Epidemije ptičje gripe

Oko 40 zemalja su prijavili epidemije ptičje gripe, poznatiji kao ptičje gripe, u divljih ptica i domaće peradi od novembra 2017. Godine Od septembra 2017. Godine, 120 ljudi u Kini je zaraženo sa određenim soj bolesti i oko trećine umro kao rezultat.

Prema dr Pete Vincent iz Netcare Travel klinike i Tokai Medicross, ove brojke ptičje gripe su nedavno objavili od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Centar za bolesti Control (CDC) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Šta da radimo?

"Francuski, a posebno one koji putuju, treba da budu oprezni i izbjegavati kontakt sa ptica, ptičji izmet, peradarskih farmi i tržišta, kao i jede nedovoljno kuhanog perad i mekih jaja", savjetuje dr Vincent.

load...

"Lokalni kliničari koji vide pacijenata koji se javljaju respiratorne bolesti u roku od 10 dana od dana povratka iz Kine, trebalo je da ih skrining H7N9 ptičje gripe", napominje dr Vincent.

Epidemije u Aziji, Francuskoj, Europi i na Bliskom istoku

U međuvremenu, WHO je nedavno prijavio epidemija u divljih ptica i domaće peradi iz gripa A H5N8 soj ptičje gripe u oko 24 zemalja na evropskom kontinentu, kao i raznih zemalja u Francuskoj, Aziji i na Bliskom istoku.

WHO kaže da je ovaj soj nosi relativno nizak rizik za prijenos sa ptica na ljude, ali ističu da i dalje postoji opasnost od krsta infekcije.

Šta je Francuska?

Dr Vincent kaže da ptičjeg gripa se povremeno iskazani u populacijama ptica u Francuskoj, ali nije poznato da su se prenose na ljude ovdje.

load...

"A H7N2 soj je prijavljen u noja stada na farmi u Western Cape u oktobru prošle godine. Ovaj izbijanja je brzo i efikasno izolovani od strane vlasti. "

Lokalne Nacionalni institut za zarazne bolesti (NiCd) prenosi u svom Jan 2018 'zaraznih bolesti Komunike', da je najčešći tip gripa trenutno nalazi na sjevernoj hemisferi je gripe A (H3N2). Ovo se ne odnosi na ptičje gripe, a vakcina je dostupna za putnike.

"2017 južnoj vakcina hemisferi gripa je identična 2017/7 sjevernoj hemisferi vakcina, stoga francuski putnike u sjevernoj hemisferi može koristiti lokalno stečena vakcine prije putovanja", kaže NCID.

Savjeti za sigurnost za putnike

CDC * kaže da putnici treba da preduzme sledeće mjere da se zaštite prilikom posjete Kini:

  • Izbjegavajte dodirivanje ptice bez obzira na to da li su živi ili mrtvi. Izbjegavajte živu pticu ili tržišta peradi, a posebno mjestima gdje se zaklane ptice. Izbjegavajte mjesta koja bi mogla biti kontaminirana izmet ptica. Jesti samo životinjsko meso koje je u potpunosti kuhani. Izbjegavajte jesti jela ili pića koja sadrže krv od bilo koje životinje. Kao generalni predostrožnosti, ne jesti hranu iz uličnih prodavaca. Vježbajte dobre higijenu ruku i čistoće. Ako je muka nakon obilaska Kine, razgovarajte sa svojim lekarom, posebno ako imate temperaturu, kašalj ili otežano disanje.

Izvori: * Centar za bolesti Kontrolni centar za bolesti kontrolu.