Da li je vaš lek bezbedan? | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

Da li je vaš lek bezbedan?

Da li je vaš lek bezbedan?

Bilo da je za liječenje povremene glavobolje, alergijske reakcije ili pećnica opekotina, većina zdravih odraslih osoba ima barem neke lijekove u kući.

Kako se čuvati lijek može utjecati na svoju dugotrajnost i sigurnost svoje porodice.

Gde će se čuvati lijek

Topline, klima, lagan i vlaga mogu oštetiti medicine, što ga čini manje efikasan.

Imajući to u vidu, kupatilu i / ili kuhinji nije idealna za skladištenje medicine zbog temperature i vlage fluktuacija. Umjesto toga, čuvajte medicine u namjenski kontejner, na hladnom i suhom mjestu, kao spavaću sobu ormar.

load...

Sigurno skladištenje medicine

Nedavna istraživanja otkrili da više od 60 000 djece u UFrance ide u hitnu godišnje jer su dobili svoje ruke na medicini.

Prema studiji Sigurno Kids Worldwide, iako 60% roditelja smatra lijeka je sigurna Kada van domašaja (kao na kontra gore), istraživanja pokazuju da je u oko 50% trovanja djeca su se popela na površinu do supstancu.

I, dok je treći roditelja vjeruju da nadzor njihova djeca dovoljno je da ih zaštiti, roditelji otrovala djeca često kažu da bi izgledalo daleko za samo minutu.

Polovina roditelji misle da ambalaža za djecu je dovoljno da zaštiti dijete od potencijalno opasnih medicine, ali istraživanja pokazuju da je polovina od slučajnog trovanja uključenih pakovanje za djecu.

load...

Uzimajući pogrešne lijekove

Tu je još jedan rizik svojstven čuvanje lijekova pogrešno: članovi porodice odrasla osoba može imati pogrešan lijek slučajno.

To je razlog zašto Nacionalnog saveta za Patient Information i obrazovanju kaže da treba imati lijekove svakog člana porodice u svojim jedinstvenoj lokaciji (poput polica u ormaru).

Skladištenje medicine dok putujete

Ako imate djecu, ili da redovno uzimanje lekova, verovatno ćete trebati nekoliko lijek ili za prvu pomoć zalihe sa sobom kada putujete.

Ako se vozi, ne čuvaju medicine u Cubby rupe, jer to područje može dobiti previše vruća. U avionu, držite lijekove u originalnom boce u ručnom prtljagu, zajedno sa kopijom svih vaših recepata i doktora napomenu da navodi vašim potrebama u slučaju avionske, sigurnost i običaja zatraže.

Odlaganje neiskorištenog lijeka

Sigurno skladištenje medicine je oko čišćenja nesigurnim zaliha koja je istekla ili oštećen.

Odbacite sve supstance koje su istekla ili promijenjeni boja, tekstura i mirisa. Budite svjesni da pilule koje se drže zajedno ili čini se da su fizički promijenio ne može biti potpuno siguran za korišćenje.

Kada bacanje medicine daleko, slijedite upute za odlaganje na ambalaži. Ako ne postoje, ne bacajte ga u odvod ili WC kao, u većini slučajeva, to zagađuje vode. Umjesto toga, odnesite ga u svoj farmaceuta.

Ako niste medicinski profesionalac, verovatno postoji mnogo toga što ne znate o lijekovima u vašem domu. Nemojte potcjenjivati ​​štetu koju može izazvati čak i sa predmetima kao skroman što su vitamini i glavobolje pilule. Oni su relativno siguran za korištenje u skladu sa uputstvima, ali u pogrešnim rukama, ili u lošim uvjetima, mogu biti smrtonosne.

Izvori:

  • Martin, LJ, et al, 'Čuvanje lijekova 2017. AssistGuide Information Services (AGIS), "Savjeti za sigurno Lijekovi korištenja i čuvanje" 2018. Godine Up and Away a Out vida. Www.upandaway.org Safe Kids Worldwide, 'Sigurno Medicine Skladištenje: pogled na jaz između roditelja znanja i ponašanja' 2018. Purdue Pharma, 'Kako čuvati, zaštiti i raspolagati lijekova na recept' 2016 Nacionalno vijeće za Patient Information and Education "Savjeti za sigurno skladištenje i odlaganje otpada Vaše lijekove na recept '2015