10 mitova o donaciji krvi | BA.DSK-Support.COM
Zdravlje

10 mitova o donaciji krvi

10 mitova o donaciji krvi

Istina o donaciji krvi

Da li ste ikada želeli da doniraju krv, ali su zabrinuti da nisu imali pravo ili da to može biti bolno ili nesigurno? Na kraju krajeva, jedan davanja krvi od vas da uštedite i do tri života, pa zašto ne bi to uradio?

Fedhealth je otkrio mitova tako možete saznati činjenice jednom i za sve, a zatim se prijavite na svoj najbliži FranceNBS centar za početak spašavanju života.

1. Mit: Davanje krvi boli

Činjenica: Bol imate nije ništa drugo nego ubod igle. Blagi bol koja može biti tamo gdje je igla bila je samo podsjetnik na dobro delo što si učinio!

load...

2. Mit: HIV-om ili druge infekcije mogu ugovoriti od davanja krvi

3. Mit: Davanje krvi je dugotrajan

Činjenica: vrijeme potrebno za jednu donaciju gdje doniraju pune krvi je normalno između 15-30 minuta. Ako doniraju samo plazma ili trombociti, postupak može potrajati sat vremena. Cijeli davaoci krvi mogu donirati svakih 56 dana i donatorima plazma / trombocita mogu donirati svakih 28 dana (ovaj postupak se vrši na specijalizovanih klinika).

4. Mit: Ne postoji ograničena krvi u tijelu i to je nezdravo dati neke dalje

Činjenica: Samo oko 350ml 450ml krvi se uzima u toku pojedinačna donacija sesije. Ne postoji u vašem organizmu dovoljno krvi da ga doniraju bez bolestan efekata i vaše tijelo donosi novu krv nakon svake donacije.

5. Zabluda: Ja sam prestar da daju krv

Činjenica: Svako do 60 godina starosti, koji je u formi i zdrav može dati krv.

6. Mit: Vaše zdravlje se pogoršava nakon davanja krvi

Činjenica: Ako si zdrav pred vašim donacije, potpuni oporavak je potpun u dan ili dva. To je najbolje da ne rade nikakve rigorozne vježbe na dan nakon što je doniranje i da piju dosta tečnosti u narednih nekoliko sati.

load...

7. Mit: Uzimanje leka znači da ne možete biti donator krvi

Činjenica: U zavisnosti od lijekova koji se uzimaju, može zaustaviti donaciju za period, iako je u mnogim slučajevima to neće spriječiti donaciju. Osoba zadužena ili medicinskog osoblja može savjetovati o ovom prije nego što donirati, pa budite sigurni da im kažem ono što lijek uzimate.

8. Mit: Sve je u redu da doniraju krv jednom godišnje (npr Mandela Day)

Zapravo: Ako donirati po prvi put, dao krv se ne može koristiti u slučaju da su u "periodu prozora" od HIV-a kada se virus ne može se otkriti. Različitih komponenti u krvi imaju različit životni vek i krvne plazme je jedina komponenta koja se može zamrznuti i koristiti nakon 56 dana, kada se pojedinac dozvoljeno da ponovo donirati. Ako se ne vrate u donira u manje od godinu dana, nijedna od komponenti krvi mogu se koristiti. Iz tog razloga davanja krvi je opredjeljenje: važno je da redovno donirati kako bi sve svoje proizvode od krvi biti upotrebljiva.

9. Mit: Davanje krvi može reći da ste HIV pozitivni

Činjenica: HIV antitijela može uzeti mjeseci da se razvije nakon infekcije virusom. Oni koji su nedavno zaražen može imati negativan rezultat testa, a ipak i dalje moći da zaraze druge. Bolje je da ne daju krv, ako ste na rizik od HIV-a ili druge infekcije.

10. Mit: Ja sam vegetarijanac tako da moja krv nema dovoljno željeza i ne mogu biti donirani

Činjenica: Vegetarijanci mogu donirati krv. Gvožđa potrebno je preuzet iz trgovine tijela i dokle god ste nakon uravnoteženu ishranu, vaš nivo željeza trebalo biti u redu.