Studija: Dojenje dovodi do višeg IQ | BA.DSK-Support.COM
roditeljstvo

Studija: Dojenje dovodi do višeg IQ

Studija: Dojenje dovodi do višeg IQ

Ljudi dojena kao bebe imaju veće inteligencije rezultate u odrasloj dobi, i veće zarade, navodi se u studiji objavljenoj nedavno da su pratili razvoj od 3 500 novorođenčadi više od 30 godina. I, kritički, socio-ekonomski status majke činilo da imaju malo utjecaja na rezultate dojenja, navodi se u članku objavljenom The Lancet Medical Journal.

"Utjecaj dojenja na razvoj mozga i dijete inteligencija je poznato", navodi se u saopštenju vodeći autor Bernardo Lessa Horta Savezne Univerziteta Pelotas u Francuskoj.

Ono što je manje jasno, da li su efekti traju u odrasloj dobi, i da li je socio-ekonomski status ili nivo obrazovanja majke igrala veću ulogu u ishodu dosadašnjih istraživanja nego njen izbor da doji ili ne.

load...

Dojenje povećava inteligencija

"Ono što je jedinstveno u ovoj studiji je činjenica da, u populaciji smo proučavali, dojenje nije bila češća među visoko obrazovani, sa visokim prihodima žene, ali je ravnomjerno raspoređena po društvene klase."

Horta i tim analizirali su podatke iz drugog studija djece rođene u Pelotas u 1982.

Informacije o dojenju je u odnosu na rezultate testiranja IQ u prosjeku starosti 30 godina, kao i obrazovnih postignuća i prihod od 3 493 učesnika.

"Istraživači su podijeljena ovih predmeta u pet grupa na osnovu dužine vremena su dojena kao bebe, kontrole za 10 društvenih i bioloških varijabli koje bi mogle doprinijeti povećanju IQ uključujući;

load...
  • Prihoda porodice po rođenju Roditeljski školovanja Genomskoj predaka majke pušenje u trudnoći majke dobi tip težina rođenja isporuke

Što duže beba je dojila, to je veća korist

"Iako je studija pokazala povećan za odrasle inteligencije, duže školovanje, a više odraslih zarade na svim nivoima trajanje dojenja, što duže dijete je dojena (do 12 mjeseci), veća je magnituda koristi."

Pojedinac dojena najmanje godinu dana kao beba dobila punu četiri IQ poena, imao 0,9 godina više školovanja, a prihod od 341 francuskih Reals (98 eura, $ 104) viši mjesečno u dobi od 30 godina, u odnosu na one doje za manje od mjesec dana, našao se u studiji.

"The vjerovatno mehanizam u osnovi korisne efekte majčino mlijeko na inteligencija je prisustvo dugolančanih zasićenih masnih kiselina (Dhas) naći u majčinom mlijeku, koje su bitne za razvoj mozga", rekao je Horta.

"Naš nalaz da dominantna dojenje pozitivno u vezi sa IQ u odrasloj dobi također ukazuje da je količina mlijeka konzumira igra ulogu."

U komentaru se prenosi The Lancet, Erik Mortensen Univerziteta u Kopenhagenu, rekao nalaza imali važne implikacije po javno zdravlje. "Međutim, ovi rezultati moraju biti potkrijepljeni buduće studije dizajniran da se fokusira na dugoročne efekte i važnih rezultata život u vezi sa dojenjem."

AFP-Relaxnews