Rani razvoj deteta: čudo mladih mozgova | BA.DSK-Support.COM
roditeljstvo

Rani razvoj deteta: čudo mladih mozgova

Rani razvoj deteta: čudo mladih mozgova

Želite li da vam dijete postane sljedeći koncert pijanista? Zaboravite poslije škole lekcije - to može biti korisno da ih klavir kada su jedan.

Psihološke studije, naučna istraživanja i mozga tehnologije svi nude isti zaključak: mozak teško oblikuju svoja iskustva i životne sredine. To se najbolje vidi u tome kako djeca izložena nasilnim sredinama pokazuju visok nivo disfunkcije u zrelo doba i šire.

Dobra vijest je da je suprotno vrijedi: zdravo okruženje koje pogoduje učenju mogu imati doživotno pozitivan učinak na dobrobit osobe. A 20-godišnje studije sa Univerziteta u Pensilvaniji pokazala zapanjujuće rezultate: da je mentalno stimulacija u dobi od četiri bio je od ključne važnosti za njihov razvoj mozga u kasnim tinejdžerskim.

load...

Djeca su poput spužvi

"Djeca mlađa od sedam su kao spužve", kaže ona. "To je mnogo brže i lakše naučiti dijete da bude odličan u matematici kada su to mladi. Vjerujem da svako može svirati klavir po starosti četiri ili naučiti više različitih jezika, ako su izloženi pravo okruženje. "

Istraživanja podupiru Mouton zaključke. Većina psihologa postavite najkritičniji period učenja djeteta u dobi između jedne i šest. Ovaj period, poznat kao prozor učenje prilika, kada djeca najviše savitljiv i otvoreni za učenje novih stvari.

To je zbog načina na koji naš mozak obrađuje informacije. Ljudski mozak je vrlo učinkovit, jačanje neuroni koji se stalno koriste dok damping one koje se rijetko koriste. Ovaj proces, poznat kao sinaptičke orezivanje, zato je toliko važno da se učvrsti važno neuronske veze kada je dijete dovoljno mlad.

load...

Prednosti uvođenja malog djeteta do naprednijih koncepata kao što su čitanje i matematika ima više prednosti nego samo očigledan. Visoka znanja jezika i matematike kao dijete su pokazali da su povezani sa povećan motor, socijalne i emocionalne vještine. Mouton potvrđuje da je mnogo pozitivne povratne informacije ne dobije od roditelja je oko poboljšanja u dječjem samopoštovanja i socijalnih vještina.

Maksimiziranje prozora učenje mogućnosti

Uz toliko dokazanih prednosti razvoja u ranom djetinjstvu, nije ni čudo psihologa Preporučujemo da roditeljstvo i školovanje biti usmjeren na maksimiziranje ovaj prozor učenje mogućnosti. Mouton smatra da zemlja može stajati na poboljšanju kako se približava predškolsko obrazovanje.

"Obrazovni sistem u Francuskoj ne ohrabruje čitanje, pisanje i matematiku u razred R i ispod, tako da se djeca mogu svi biti na istom nivou na Grade 1. Ovo je velika greška što su djeca tada imaju mnogo teže brojevi i riječi u učenju. "

Važno je napomenuti da stavljanje djeteta ispred klavira prije nego što mogu hodati neće automatski dovesti u njima postane sljedeći Mozart. I dalje postoji genetsku komponentu kada je u pitanju čudo ponašanje i gura dijete previše često može biti štetan.

"Važno je da se uključe u dobi-odgovarajuće aktivnosti.", Kaže Mouton. "Učenje mora biti zabavno kad imaš posla sa vrlo malu decu. Morate pronaći načine njihovog uključivanja kroz interaktivnu i kreativnu igru. "