Pomoć! Moja jedanaestogodišnjakinja grize i ščepa | BA.DSK-Support.COM
roditeljstvo

Pomoć! Moja jedanaestogodišnjakinja grize i ščepa

Pomoć! Moja jedanaestogodišnjakinja grize i ščepa

Imam jedan-godišnja kćerka, koja je vrlo agresivan. Ona grize i nama uštine gotovo svakodnevne, iako joj nokte su prekinuta. Ako uzmete nešto od nje i zamijeniti je nešto drugo, ona će roll oko na podu vrišti na vrhu pluća. Isprva smo mislili da je naučila ovo ponašanje u dnevni boravak, a mi promenila na još jedan, ali ništa se nije promijenilo. Molim vas, pomozite...

Vaša kćerka počinje za sebe odvojiti od vas i sve više nezavisnih, stoga ona želi da učini više na svoje i da će vam prkositi. Kao što je ona nema riječi tek treba da se izrazi pravilno, ona izražava sebe na jedini način na koji ona zna kako. Ona je očigledno oseća vrlo frustriran, i važno je da se uspostavi zašto ona osjeća na taj način.

Pitanja treba da se zapitate su:

  • Ona dobija dovoljno pažnje od tebe? Ona koristi agresije i nepoštovanja da privuku pažnju od vas? Kako si je discipliniranje kad ona ujede i skupite vi? Ako koristite kaznene metode discipline kao što su udaranje ili grize je nazad u disciplinuje, ona uči da je agresivno ponašanje je prihvatljiv način odgovora kada ste ljuti. Koji tip roditeljstva stil koristite? Istraživanja pokazuju da autoritarni roditeljstvo se odnosi na negativno ponašanje. Jeste li u skladu sa načinom ste njenih roditelja? Može li ona predvidjeti sa 100% sigurnošću što se očekuje od nje? Da li objasniti kako njeno ponašanje čini da se i drugi osećaju, čime se stvara empatija?
Evo nekoliko smjernica da vam pomogne:

Ako ona se osjeća frustrirano i počinje grize, nježno joj svratite čvrsto rekao: "Ne, to boli. Činiš me rastužuje." Objasnite joj kako ju utjecaja ponašanja na druge, a to njeno ponašanje nije prihvatljivo - "Mi to ne radimo u našoj kući." Priznaju njena osećanja frustracije, i ponudi da joj pomogne s onim što joj smeta, ali ne radi to za nju.

Osigurati joj daš puno pozitivne pažnje kada ste zajedno, pogotovo ako ste bili na poslu cijeli dan. Hvalite nju zbog dobrog vladanja.

Njoj treba rutinu kako bi se njoj osjećaju sigurno i zaštićeno, tako da bi se osiguralo ste dosljedni u ono što radite svaki dan. Ona treba jesti zdravu hranu bez šećera, soli, pastama i kofein i treba dobiti 12 sati noćnog sna, sa eventualno vrijeme ručka nap ako joj treba jedan. Od nedostatka hrane i sna može doprinijeti da joj frustracije. 

load...

Ako ne možete preduprijedile kada ona postaje frustriran odvesti u ruke i mazi je.

Bi se izbjeglo nepotrebno sukob ne uzimaju stvari od nje. Lock dragocjenosti u kojoj ona ne može do njih i pusti je da imaju pristup raznim igračkama. Ona treba da igraju u sobi koja je dijete prijateljski i siguran.

Ona također treba dobiti dovoljno vježbe svaki dan. Ona bi trebalo da imaju negdje gdje ona može raditi okolo i ponudile frustracije.

Naučiti nju odgovarajuće načine da izrazi svoj bes, kao što je marš, radi ljutito ples. Pridruži se kod nje govoreći, Hajde hajde da je ljut ples. Vi ste krst krst krst! "Dok stomp po sobi. 

load...

Nikada hoda od nje ili ignorirati nju jer će to pogoršati situaciju. Ne zaboravite ona pokušava da vam kažem kako se oseća i ona treba njena osećanja se priznati.

Pitanje i odgovor od strane Claire Marketos www.inspiredparenting.co.za