Jelo placente? Američka majka se zaklinja zbog zdravstvenih koristi | BA.DSK-Support.COM
roditeljstvo

Jelo placente? Američka majka se zaklinja zbog zdravstvenih koristi

Jelo placente? Američka majka se zaklinja zbog zdravstvenih koristi

Uvjeren pomaže jačanju energetske, proizvodnju zdrave mlijeko i obranu od postporođajne depresije, praksa je hvatanje na kod majki koje izbegavaju moderne medicine za prirodnu njegu, ili holivudskih zvezda žele da usvoje novog doba trendove.

To se zove "placentophagy", a podrazumijeva jedu posteljicu bogate gvožđem u bilo kojem obliku: tekućina, čvrste ili upakovan u pilulu.

Krvavi, spužve organ daje fetus nutrijentima, kisik i hormoni preko pupčane vrpce tokom trudnoće period od 40 tjedana.

Hranjiva vrline za majkama

"Ne možete pomladiti, tako da možete ići na zabave... Samo ti vratiti kad se osjećate kao polovni stroj", rekla je, govoreći nad njom sudoper u Washingtonu, gdje je priprema posteljice pilule.

Za $ 270, Booker, a 65-godišnjak sa izrezane kose i tetoviranog uši, procesa i priprema vaskularni organ u toku kapsule u trajanju od nekoliko nedelja.

Proces pretvaranja posteljice u pilulama je možda poznatiji kuvara nego što su naučnici: ona čisti, pritiska krvi od njega i pare prije nego što ga je u dehidrator preko noći.

Osušen posteljica se zatim smanjiti na trake i staviti u mlin za kafu da se pretvori u prah ona stavi u male kapsule, tehnika je naučila iz kineskog akupunkturolog.

Svako za posteljicu smoothie?

Ne postoje naučne studije o broju novih mama učestvuje u praksi i malo na njegove efekte, ali to nije spriječilo trend iz uzima maha u nekim krugovima, uključujući i među zvijezda A-liste.

"Clueless" zvijezda Alicia Silverstone je probali i kune njime. I "Mad Men" rospija January Jones je pokušao previše, zarađujući joj nadimak "Mad mama" u nekim američkim medijima.

Trend je čak izrodila kuharica i odani vojska recept testera na mamu blogova koji pišu o posteljice lazanje, tacos ili čokolade tartufima.

Majka sedam Catherine rekao je želio da probam nakon što je rodila prošle dijete. Ona sjeckani njen placente na kockice i pomiješan sa bademovo mleko, med i borovnice za posteljici smoothie.

Ona se odlučila za pire verziju "prikriju ukus", rekla je ona, dodajući da je zamrznula ostatke da se uživa kasnije.

Placenta kao redak stavke, neke majke želite biti sigurni ni propadne.

Za druge, pakovanje posteljica hranjivih tvari u jestivo tretira kao čokoladni tartufi je poželjno da uzimanje vitamina.

"Činilo se da je dobra ideja, jer sam često zaboravljamo da uzmem vitamine ali ne zaboravite da sam raspoložen za čokoladu!" majka-of-tri Melissa rekao je za AFP.

Emocionalne prednosti

Booker smatra da su prednosti jedenja posteljice i psihološki, pomažući da se majke da spriječi postporođajne depresije koja pogađa do 19 posto žena u SAD-u, prema Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

"To je jedan od komada slagalice koji vam pomaže da se smanji emocionalni roller coaster ranog postpartum period", rekao je Booker je oštar miris kuhanih krvi kako promiču kroz njenu kuću.

Smatra se da olakša umor i anksioznost u burnom periodu nakon rođenja, dodala je ona.

Ali istraživači tek počinju da sprovede sveobuhvatna studija na praksi, koji se prvi put pojavio u Sjedinjenim Američkim Državama u 1970, prema Daniel Benyshek, medicinski antropolog na Sveučilištu u Nevadi.

Amerikanci se vjeruje da su među prvima koji će pojesti vlastite posteljicu, rekao je on, iako sušeno posteljica je dugo koristi u kineskoj medicini, cijenjena od strane iscjelitelja po svojim ljekovitim kvalitetama.

Drugi su ispitali učinak u sisavaca, od kojih je većina jesti posteljici. Psiholog Mark Kristal sa Sveučilišta Buffalo otkrili da miševi doživjeti manje bolova u periodu nakon rođenja, ako jedu svoje posteljice.

Ali većina studija o ljudskim koristima ne zadovoljavaju prihvatljive naučnim standardima, rekao je Benyshek. Umjesto toga, većina dokaza je anegdota.

"Postoji puno pozitivne povratne informacije od žena, uključujući žene koje su preživjele postporođajne depresije", rekao je on.

Na anketi od 189 žena u 2017. Godini koje je sproveo Benyshek osnovu 98 posto prijavljenih efekte jedu vlastite posteljice kao "pozitivan".

On planira da objavi kompletan studija ovog ljeta na osnovu istraživanja od 30 žena.

'Preko noći i dana razlika'

Naučno je dokazano ili ne, mnogi prihvataju placentophagy kao bitan post-rođenje ritual.

"Razlog zbog kojeg sam se odlučio za to je da postoji povijest depresije i jedan od navodnog davanja je, naravno, da to pomaže bace hormoni", rekla je Melissa.

Kolega majka Laura Ransom iz Las Vegasa, Nevada, rekla je ona želela da ga je pokušao ranije. Ona je posteljica pilule nakon što je rodila treće dijete i rekao da joj je pomogao da upravljaju napornog rasporeda.

"Ja to nisam uradio ovo s moje prve dvije trudnoće i ne mogu izraziti noć-i-dan razlika mog emocionalnog i fizičkog oporavka", rekla je ona.

"Pilule su mi dali energiju, obuzdati moje promjene raspoloženja, zapravo me jako sretni, i pomogao mi je da se bavite stvarima usred dodajući broj tri u našoj porodici, nakon što je potez i moj muž pokretanje posla."

AFP-Relaxnews