Dojenje: ključ održivog razvoja | BA.DSK-Support.COM
roditeljstvo

Dojenje: ključ održivog razvoja

Dojenje: ključ održivog razvoja

Kao što smo posmatrati Svjetske nedjelje dojenja od 1. Do 7. Kolovoza prepoznajemo da je povećana dojenje ima pozitivne efekte na razvoj čitavog našeg društva...

Dojenje je ključni temelj za 17 ciljevima održivog razvoja usvojena od strane Generalne skupštine UN-a u rujnu 2016. Ti ciljevi imaju za cilj da se okonča siromaštvo i da se bori protiv nejednakosti i nepravde, kako bi se osiguralo da nijedan pojedinac ostavio iza sebe, i da režira u svijetu razvoj na održiv put.

Dojenje nije samo od vitalnog značaja za zdravlje i dobrobit novorođenčadi, to je od vitalnog značaja za dobrobit našeg društva i naše planete

"Dojenje je ne samo od vitalnog značaja za zdravlje i dobrobit novorođenčadi, to je od vitalnog značaja za dobrobit našeg društva i naše planete", kaže Chantell Witten, viši predavač / istraživač na portparol North-West University i dojenje za francuski civilnog društva za ženske, adolescenti i Zdravlje dece (FranceCSoWACH).

"Dojenje štedi energiju i vodu, otklanja glad, smanjuje zagađenje, povećava zarade, i poboljšava obrazovne ishode", kaže Witten, "Kao takvi moramo osigurati da se prioritet dojenja i podrška majkama jer zanemaruje ove dužnosti šteti čitavom našem društvu."

load...

Bebe treba 'mama napravila', a ne čovjek-made - nauka dokazuje definitivno

Snabdijevanje mjesec dana formule za bebe se procjenjuje da će koštati EUR 44, a to povećava kao beba raste. To ne uključuje dodatnih troškova energije i vode troši formula hranjenja. U domaćinstvima s niskim prihodima te troškove može napraviti razliku između ostatak porodice jedu dovoljno proteina ili gladuje. To može pogoršati nejednakost i čine ga teže za porodice da odstupi od siromaštva.

Hranjenje novorođenčeta osam puta dnevno na formuli potrebno 24 litara čiste vode dnevno, a oko 170 litara su rođeni week.1 Milioni novorođenčadi svake nedelje širom svijeta. Ako su svi doje, mi ćemo očuvati milijarde litara čiste vode svake godine i dodao financijski teret kupnje formule novorođenčeta.

Nasuprot tome, $ 35 milijardi (32 milijarde eura) majčino mlijeko zamjena industrija koristi ogromne količine vode i energije i proizvodi tona otpada. Ovo je uprkos činjenici da naučnici su dokazali da je "dojenje je nutritivno, imunološki, neurološki, endocrinologically, ekonomski i ekološki superioran u odnosu na nadomjestaka za majčino mlijeko (BMS), i ne zahtijeva kontrolu kvalitete proizvodnje, transporta, skladištenja i mehanizme hranjenja. "2

load...

Snabdijevanje mjesec dana formule za bebe se procjenjuje da će koštati EUR 44, a to povećava kao beba raste

Dojenje materijalno utječe na dugoročne zarade i obrazovni potencijal beba. 'Dojenja Series'3 izvješće na osnovu dokaza objavljen ove godine u The Lancet pokazalo je da "dojenje [je] dosljedno povezana sa višim performanse u testovima inteligencije kod djece i adolescenata." Ovo povećanje koeficijent inteligencije (IQ) rezultata je povezan direktno na veće zarade u cijeloj odrasloj dobi.

Dojenje također ima dugoročne zdravstvene beneficije za djecu

The Lancet navodi da dojenje smanjuje učestalost dijabetesa tipa 2 za čak 35%, a učestalost gojaznosti za 13%. Ovo je, zauzvrat, smanjuje opterećenje na javnim sistemima zdravlje koje oslobađa sredstva koja će se koristiti za alleviation.2 siromaštva

Uprkos svim prednostima kako novorođenčad i društvo, manje od 7% Francuza majki trenutno doje isključivo za šest mjeseci. Kao takav FranceCSoWACH se obavezala da ubrza napredak u majki koje doje u naredne tri godine, a kako podršku i praćenje French National Odjel napora zdravlja u ovoj oblasti.

"Bebe trebaju 'mama napravila', a ne čovjek napravio - nauka to dokazuje definitivno. Jer majčino mlijeko nije 'slobodan', to košta vremena i posvećenosti, moramo više ulagati u izgradnju kulture dojenja. Mi moramo podržati, educirati i ohrabriti majke kako bi dojenje za najmanje prvih 12 mjeseci života svoje bebe ", zaključuje Witten.

Da se uključe posjetite sacsowach.org ili e-mail [email protected]

Reference:

    Podržavaju dojenje u kriznim situacijama: reproduktivna prava zaštite ženskih i majki i novorođenčadi zdravlje, Karleen D. Gribble, Marie McGrath, Ali MacLaine i Lida Lhotská
    Hitne spremnost za one koji se brinu za bebe u razvijenim zemlji, Gribble i Berry, Međunarodni dojenja Journal (2015)
    The Lancet Dojenje serije Group. The Lancet 2017. Godine; 387: 475-491