Da li biste tražili od svoje djece da se izvinjavaju? | BA.DSK-Support.COM
roditeljstvo

Da li biste tražili od svoje djece da se izvinjavaju?

Da li biste tražili od svoje djece da se izvinjavaju?

Da li ste ikada imali zaslužuje ispriku i bila uznemirena kada nisi dobio jedan? Jeste li ikada bilo teško da dostavi riječima, "Žao mi je"?

Takva iskustva pokazuju koliko izvinjenja važno. Važnost postavljen na izvinjenje dijele mnoge kulture. Različitih kultura čak dijele mnogo toga zajedničkog kada je u pitanju kako se izvinjenje komunicirao.

Kada osjećaju nepravdu odrasle, izvinjenje je dokazano da pomogne u različite načine:
Izvinjavam se može smanjiti odmazde; oni mogu dovesti do oprosta i empatija za zalimi; i oni mogu pomoći u popravku slomljena povjerenja. Osim toga, iskreno izvinjenje imaju fiziološki učinak brže snižavanje krvnog pritiska, posebno među onima koji su skloni držati na ljutnju.

Kako djeca razumiju izvinjenja

Istraživanja pokazuju da djeca mlađa od četiri godine shvatiti emocionalne implikacije izvinjenje. Oni razumiju, na primjer, da izvinjenje mogu poboljšati osjećanja nekoga ko je uznemiren. Predškolce i suditi izvinjava krivci da bude simpatičan, i više poželjan kao partnere za interakciju i suradnju. Djeca kao mladi kao četiri razumiju emocionalne značenje izvinjenje.

Nedavne studije su testirali stvarni utjecaj izvinjenja na djecu. U jednoj takvoj studiji, grupa od četiri do sedam godina starosti dobila izvinjenje od djeteta koje nije dijele, dok je druga grupa nije dobio izvinjenje. Učesnici koji su dobili izvinjenje bilo bolje i pregledane dijete uvredljive kao ljepše kao i pokajao.

Druga studija izložena djeca u više uznemirujuće događaj: Osoba zakucao preko toranj koji od šest do sedam godina starosti su gradili. Neka djeca dobila izvinjenje, neki nisu. U ovom slučaju, spontani izvinjenje nije poboljšalo dječje uznemiren osjećaje. Međutim, izvinjenje i dalje ima uticaja. Djeca koja su dobila izvinjenje bili spremni da dijele više njihovih atraktivnih naljepnica sa osobom koja oborio toranj u odnosu na one koji nisu dobili izvinjenje.

Ovaj nalaz ukazuje da izvinjenje dovelo do oprosta kod djece, čak i ako tuga o incidentu razumljivo zadržali. Naime, djeca nisu osjećati bolje kada druga osoba je ponudio pomoć u obnovi njihove srušila kula. Drugim riječima, za djecu, i pokajao riječi i restorativne akcije napraviti razliku.

Za djecu, i pokajao riječi i restorativne akcije napraviti razliku

Kada se dijete izvinjenje obzira na roditelje?

Iako izvinjenje nosi značenje za djecu, stavovi o tome da li bi roditelji trebalo pitati svoju djecu da se izvini varira. Nedavno oprez protiv izvinjenje potaknuvši je bazirana na pogrešnom uverenju da mladi djeca imaju ograničene društvene razumijevanje. U stvari, mladi djeca razumiju mnogo o gledišta drugih.

Kada i zašto roditelji navesti svoju djecu da se izvini nije sistematski proučavao. Da bi se stekao bolji uvid u to pitanje, nedavno sam sproveo studiju s kolegama Jee Mladi Noh i Michael Rizzo na Sveučilištu Maryland i Paul Harris na Harvardu.

Ispitali smo 483 roditelja tri do 10 godina djeca. Većina učesnika su majke, ali nije bilo znatan grupa očeva kao dobro. Roditelji su regrutovani putem online roditeljstva raspravu grupe i dolazi iz zajednica širom SAD-u diskusiju grupe su imale različite orijentacije prema roditeljstva.

Kako bi se objasniti mogućnost da roditelji žele da pokažu u najboljem svjetlu, uzeli smo mjeru "društvene predrasude poželjnosti" od svakog roditelja. Rezultati ovdje prijavio se pojavio nakon što smo statistički ispraviti za utjecaj ovog dvojca.

Tražili smo roditelje da zamisle svoju djecu izvršenja koju bi oni smatrali da je "prekršaj". Onda smo ih pitali kako su šanse da će biti da traži izvinjenje u svakom scenariju. Pitali smo roditelje ocijeniti koliko je važno su smatrali da je to za svoju djecu da nauče da se izvini u različitim situacijama. Konačno, pitali smo roditelje na svoje opšte pristupa roditeljstvu.

Velika većina roditelja (96%) su smatrali da je važno za njihovu djecu da nauče da se izvini nakon incidenta u kojem djeca uznemirio drugo lice namjerno. Nadalje, 88% ih smatra da je važno za njihovu djecu da nauče da se izvini u nakon uznemirio nekog greškom.

Manje od pet posto od roditelja ispitanih podržao stav da izvinjenja su prazne riječi. Međutim, roditelji su bili osjetljivi na kontekst.

Roditelji izjavilo je da su posebno vjerojatno da traži izvinjenje sljedeće njihove djece namjerno i slučajno 'moralne prestupe. Moralne prestupe uključuju pitanja blagostanja, pravde i prava, kao što je krađa od i boli druge osobe.

Roditelji su izvinjenja kao relativno manje važno sljedeće njihove djece prestupe društvene konvencije (npr razbijanje pravilo u igri, prekidajući razgovor).

Velika većina roditelja (96%) su smatrali da je važno za njihovu djecu da nauče da se izvini nakon incidenta u kojem djeca uznemirio drugo lice namjerno

Izvinjenje kao način da se popravi raskola

To je napomenuti da su roditelji bili vrlo vjerojatno da predvidi što je izazvalo izvinjenje sljedeće incidenata u kojima su njihova djeca uznemirila drugih namjerno i greškom.

Ovo ukazuje na to da je fokus za mnoge roditelje, kada je zbog čega se izvinjavam, se bavi rezultatima njihove djece društvene grešaka. Naši podaci ukazuju na to da roditelji koriste izvinjenje upite da uče svoju djecu kako upravljati teške socijalne situacije, bez obzira na osnovne namjere.

Na primjer, 88% roditelja navelo je da će obično tražiti ispriku ako njihovo dijete slomio igračka peer-a greškom (u slučaju da dijete nije izvinio spontano).

Zaista, roditelji posebno predviđeno je navelo izvinjenje sljedeće slučajno nezgoda koje su uključivale svoje djece vršnjaka (a ne sami roditelji kao nepravdu strankama). Kada je dijete vršnjaka je žrtva, roditelji su vjerojatno prepoznati da izvinjenje mogu brzo popraviti potencijal međuljudske raskola što inače može zadržavati.

Pitali smo roditelje zašto su ispriku traži kao važne za njihovu djecu. U slučaju moralnih prestupa, roditelji vidjeli ove upite kao sredstva za pomoć djeci preuzmu odgovornost. Pored toga, koristili su izvinjenje traži za promociju empatije, učenje o štete, pomaganje drugima bolje i raščišćavanju zbunjujuće situacije.

Međutim, nisu svi roditelji su važnost izvinjenje navelo na isti način. Bilo je podskup roditelja koji su bili relativno popustljiva: topla i brige, ali ne previše sklon pružiti disciplinu ili očekivati ​​zrele ponašanje od svoje djece.

Većina tih roditelji nisu bili u potpunosti odbacio važnost izvinjenja, ali oni stalno ukazuju što manje šanse da pruže što je navelo na svoju djecu, u odnosu na ostale roditelje u studiji.

Kada zatražiti izvinjenje

Sve u svemu, većina roditelja u našem istraživanju su izvinjenje kao važne u životima djece. A istraživanje razvoj djeteta gore opisani ukazuje na to da mnoga djeca dijele taj stav.

Ali su tu još i manje efikasnih načina da podstakne dijete da se izvini? Tvrdim da roditelji treba razmotriti da li dijete će ponuditi zatraženo izvinjenje dobrovoljno i iskreno. A nedavno je završio studija baca svjetlo na zašto.

U ovoj studiji - trenutno pod revizijom - pitali smo četiri do devet godina djeca za procjenu dvije vrste izvinjenje koje je zatraženo od strane odrasle osobe. Jedan izvinjenje je svojevoljno dao na žrtvu nakon izvinjenje brz; S druge izvinjenje je dobila tek nakon prisile dodatne odraslih ( "Treba reći da ti je žao!").

Otkrili smo da je 90% djece su i primaoca zatraži, 'svojevoljno dao' izvinjenje kao bolje. Međutim, samo 22% djece povezan prisiljeni izvinjenje poboljšanju osjećaje u žrtve.

Dakle, kao roditelji razmišljaju zasluge što je izazvalo izvinjenje od djece, čini važno da se suzdrže od gurao jednog dijete da se izvini kada on ili ona nije spremna, ili jednostavno nije pokajao. Većina mladih djeca ne gledaju prisiljena izvinjenje kao efikasan.

U takvim slučajevima, intervencije u cilju smirivanja, povećava empatiju i što iskupi može biti konstruktivniji nego gura dijete otporan na isporuku izvinjenje. I, naravno, komponente kao što čini iskupi mogu pratiti voljno dati izvinjenje kao dobro.

Na kraju, na argumente da izvinjenja su samo prazne riječi koje mala djeca papagaja, to je napomenuti da imamo puno rituale koji uključuju a scenario verbalne razmjene, kao što je dvoje ljudi u ljubavi kažu "da" na ceremoniji vjenčanja ili obaveze.

Baš kao što je ova scripted riječi nose duboke kulturne i osobno značenje, tako je da drugi kulturno vredne verbalne skripte, kao riječi u izvinjenje. Zamišljeno podučavanje mladih djece o izvinjava je jedan aspekt učeći ih kako da budu brižni i dobro smatraju članovi njihovih zajednica.

Craig Smith, Istraživanje istražitelj, University of Michigan.This članak je izvorno objavljen na razgovor. Pročitajte originalni članak.