Zašto je upotreba mobilnog telefona u toku vožnje toliko opasna... čak i kada ste hands-free | BA.DSK-Support.COM
način života

Zašto je upotreba mobilnog telefona u toku vožnje toliko opasna... čak i kada ste hands-free

Zašto je upotreba mobilnog telefona u toku vožnje toliko opasna... čak i kada ste hands-free

David Crundall, Nottingham Trent University

Nedavno policija akcija na suzbijanju vožnje dok koristite ručni mobilne telefone uhvaćen skoro 8.000 UK vozača u nedelju dana, navodno odražava rašireno nepoštovanje zakona za cilj da zaštiti sve. Ali koristi ručni mobilni telefon stvarno tako opasno kada se vozi?

Da. U stvari, dokaz je nepobitan. Stotine istraživanja su provedene širom svijeta, a svi se slažu da je korištenje mobilnih telefona tokom vožnje je opasna i sveprisutna. Istraživači su procijenili da je 50 minuta od brbljanja mjesec dana dovodi do pet puta veći u vjerojatnost sudara.

load...

Lako je shvatiti zašto koristeći ručni telefon je problem: osim što Vam zanimljive puta, jednom rukom na volanu je teže za navigaciju savijanja i odgovoriti na opasnosti. Za mnoge ljude, to je očigledan razlog zašto se drži u ruci pozivi zabranjeni tokom vožnje.

Ali postoji još jedan problem: sam čin razgovora je smetnja

Ako je nivo težine na putu zahtijeva određenu količinu koncentracije vozača (ili "kognitivno procesiranje"), ali složenost razgovora također zahtijeva dubinu misli, a zatim i aktivnosti će se boriti za konačan iznos kognitivnih resursa. Ne možemo se pobrinuti za sve što je u svijetu u isto vrijeme, tako da moramo prioritet neke stimulanse nad drugima. Ako se prioritet razgovor preko sigurnosti na cestama, onda rizikujemo sudara.

Samo toliko mozga

Jedan od mojih omiljenih istraživanja u ovoj oblasti je sprovedena Marcel Samo na Carnegie Mellon University. Učesnici vozio duž krivudavi put u rudimentarnom simulatoru, upravlja preko miša, dok leži u fMRI skener za snimanje moždane aktivnosti. U jednom stanju, učesnici su imali da se uključe u jednoj rečenici razumijevanje zadatak tokom vožnje, slično angažovanje u razgovoru mobilni telefon. U odnosu na kontrolu suđenja, upravljačka ponašanje u ovom "dual-zadatak" stanje bilo mnogo gore, sa češćim sudara s ceste rubovima.

load...

Kada su pogledali moždanu aktivnost, postalo je jasno zašto. U kontrolnoj stanju, bilo je dosta aktivnosti u parijetalni režanj mozga, koji se smatra vitalnim za prostorno obradu. Tokom dvostruki zadatak, međutim, aktivacija postalo je očigledno u temporalnih režnjeva, odražavajući obradu slušnog poruka. Ovo povećanje u aktivaciji temporalnog režnja odgovara sa značajnim smanjenjem aktiviranje parijetalni-režnja, jasno ukazuje na to da je auditivni zadatak je Komandujemo pažnju, čime se sprečava da ga iz sigurnosno-kritičnim zadatak.

Kao što sam rekao...

Mnoge takve studije su pokazale da su zahtevi smislen razgovor može objasniti veliku količinu, ako ne i većina, povećanog rizika za vrijeme vožnje. Očigledna implikacija je da telefonske pozive hands-free može biti gotovo jednako opasno kao poziv iz ruke. Ta opasnost je manje očigledno za javnost, a posebno što je zabrana na ručnim pozivi mogu se vidjeti da podrže alternative "sigurniji" hands-free.

Zahvaljujući zabrane, barem vozači znaju da rade nešto nezakonito i potencijalno opasan prilikom ručnog poziv, tako da bi se moglo nadu da umjerena svoje ponašanje u vožnji nadoknaditi - usporavanjem, na primjer. Ali vozačima koji su uključeni u razgovoru hands-free može imati lažan osjećaj sigurnosti zbog implicitnu podršku zakona za ovaj medij.

Ljubitelji poziva hands-free može tvrditi da su takvi razgovori su ne razlikuje od onih koji se drže s putnikom u autu. Dokazi, međutim, moli da se razlikuju. Jedna velika razlika između u automobilu i razgovora mobilnim telefonom je da putnik može vidjeti ono što vozač vidi. Ako vozač pokušava da uđe u brzih autoputa od rampi, putnik može, sasvim razumno, umukni na trenutak dok se manevar je završeno.

Daljinski sagovornik, međutim, nema pristup ovom "zajednički vizualni prostor", a može nastaviti razgovor tokom. I zaista, dokazi ukazuju na to da ako vozač utihne u vreme velike potražnje, daljinski partner može povećati nivo komunikacije za popunjavanje tih, socijalne prazninu. Tako mobilni razgovor može zahtijevati još više pažnje, u najgorem mogućem trenutku.

Zakon o ručnih je potrebno i važno, ali ako se ne u kombinaciji s upozorenjima o opasnostima poziva hands-free, onda to može nehotice promovirati gotovo jednako zbunjujuće i opasno ponašanje. Dakle, ako ste u iskušenju da ili da hands-free poziva, razmislite još jednom. To bi moglo ubiti.

O autoru

David Crundall, profesor psihologije, Nottingham Trent University

Ovaj članak je izvorno objavljen na razgovor. Pročitajte originalni članak.