Vegetarijanska djeca: da li mogu biti zdravi? | BA.DSK-Support.COM
način života

Vegetarijanska djeca: da li mogu biti zdravi?

Vegetarijanska djeca: da li mogu biti zdravi?

Roditelji vegetarijanci su često suočeni sa pitanjem da li je ili nije njihova raste djeca zapravo je potrebno meso da budu zdravi. Da li oni dobiti dovoljno kalcija i željeza? Da li su dodaci potrebno? Hoće li rasti kao jaka kao i njihovi vršnjaci koji nisu vegetarijanac? To su važna pitanja koja se mogu riješiti davanjem dobro izbalansiranu ishranu.

Važno je imati na umu različite vrste vegetarijanstva

Vegani jedu životinjske proizvode. Sve namirnice u vezi sa životinjama, uključujući med i želatin, su isključeni.

Lakto-ovo vegetarijanci jedu jaja i mliječne proizvode, ali ne i meso.

Semi-vegetarijanci ponekad jedu ribu ili piletinu, ali izostaviti crveno meso i pratite strogu dijetu na biljnoj bazi.
Sada kada mnogi roditelji su u potrazi za alternativnim zdravih stilova života, oni moraju biti svjesni šta to znači za njihovu djecu. Vegetarijanci su često upućeni kada je u pitanju ishrana i pratite zdrav model ishrane. Djeca, međutim, imaju različite nutritivne potrebe za odrasle. Ključ je smisli kako da prevede ove posebnim potrebama u dobro izbalansirane obroke.

Djeca imaju veći metabolizam i potrebno je više visokih energija namirnica

Tipično, vegetarijanske ishrane su bogate vlaknima. Vegetarijanska djeca, za razliku od mnogih svojih non-vegetarijanac prijateljima, dobiti dosta vlakana; Međutim, vlaknastih namirnica su glomazni i mogu napuniti male želuce prije nego što su ispunjeni svakodnevno nutritivnih i energetskih potreba. Dakle, mala djeca trebaju visok kalorija namirnica koje su gusti u hranljivih materija. Oni mogu uključivati ​​matica Butters i sušeno voće.

Vodite računa da pruže vašem djetetu sa neophodnim vitaminima i mineralima

Neke hranjive tvari su uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima. Vegetarijanci moraju biti sigurni da uključiti ovi sastojci u ishrani, kroz pažljiv izbor hrane ili suplemenata.

Gvožđe je vrlo visoko na listi za vegetarijanske dete raste. Potrebno je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u organizmu. Kada je nivo željeza su preniske, anemija, može doći do nedostatka peglu. To može izazvati probleme s sposobnost učenja, kao i motor probleme. Istraživanja su pokazala neki vegetarijanac djeca imaju manje crvenih krvnih zrnaca od onih koji jedu meso. Isto tako, kada se konzumiraju velike količine vlakana, neki minerali su zadržane koji smanjuju apsorpciju željeza, cinka, jod, kalcij, i selen. Utvrđeni sojino mlijeko će isporučiti kalcija, dok drugi proizvodi od soje kao što su tofu i tempeh može pomoći da se hranjive tvari vegetarijanac djeca mogu nedostajati.

Ključ za podizanje vegetarijanac dijete kako bi bili sigurni sve prehrambene potrebe su ispunjeni. To nije teško, ali zahtijeva odgovarajuću pažnju.