Titanik iz olupine meda hvata hiljade ronilaca na Kipar | BA.DSK-Support.COM
način života

Titanik iz olupine meda hvata hiljade ronilaca na Kipar

Titanik iz olupine meda hvata hiljade ronilaca na Kipar

Hiljade roniti dole svake godine da vidi Zenobia - "Titanika Mediterana" - koja je pala na portu strane na dubini od 40 metara (130 stopa) sa ostrva.

Roll-on, roll-off švedski trajekt, nazvan po kraljici trećeg veka drevne Palmyra, je vrhunski olupina ronjenje u Europi, u konkurenciji sa lokacijama u Crvenom moru, Aziji i off Australiji.

"To je tako velika možete roniti nekoliko dana, a ne dosadi", rekao je Mat Howell, koji radi za britanski-based ronjenje odmor firmu i bio je na Kipru za godišnji "Zenobia Week" na kraju lipnja na promociji stranice.

Za razliku od mnogih drugih olupina je Zenobia je lako dostupna, samo 10 minuta vožnje brodom iz primorskom gradu Larnaca.

2. Juna 1980. Godine, nedugo nakon ponoći, kapetan listing brod poslao SOS

Trawlers otišao u spašavanje sa Kipra, ali bez uspjeha i Zenobia pao pet dana kasnije, bez gubitka života, ali sa oko 100 šlepera natovarenih cigaretama, kablove i milion jaja još na brodu.

Teorije uzrok opseg katastrofe iz greške u navigaciji, problemi balast i prevara osiguranja sabotira zbog navodnog tajnog pošiljku oružja.

'Olupina je podmukao'

Više od tri desetljeća kasnije, ronioci cik-cak između potopljenog kamioni, Rasti ali i dalje netaknuta, dok je više iskusnih ući u mraku pećine za spavanje Hulk ili gornje automobil palube i smještaj područje, neki čak i čineći ga u strojarnicu.

"Još uvijek možete vidjeti tepih gornje palube, pa čak i stolova u restoranu području", rekao je instruktor ronjenja Hatte Clasen olupine, koja se prostire na 172 metara morskog dna.

Iako niko nije umro kada Zenobia potonuo, olupina je od tada poginulo je nekoliko ronioca

"Olupina je podmukao: neki ronioci rizikuju i gube se u prostorijama u kojima ne bi trebalo da uđe", rekao je Clasen.

Ulazak olupine nosi veći rizik, jer postoji opasnost od zaplitanja ili uzimajući zarobljeni, kao i dodatno vrijeme potrebno da se postigne površina u slučaju problema.

Dodatna obuka, iskustvo i opreme često se preporučuje, posebno kada se prodirući duboko unutar olupine.

Srećom za manje iskusne ronioce ima dosta da se vidi s vanjske strane Zenobia, koja je postala magnet za morski život, akvarijum smeđe škarpine i barakude.

Andrei Pligin, 16-godišnji entuzijasta, ponovno površine od onoga što je bio njegov 206. Ronjenje na rave o svojim najnovijim iskustvo.

"Vrijeme je dobro. Ne imati struje. Dakle, samo mi je zadovoljstvo ide sve oko broda", rekao je mladi plavooki Rusija, godišnji posetilac treći po veličini otok na Mediteranu.

Sama site privlači 45.000 posjetitelja svake godine, u skladu sa lokalnim vlastima

Oni su kampanju za vladu da zabrani ribolova oko Zenobia da se sačuva ono što se pretvorio u najveći koralni greben Kipar.

Ronjenje entuzijasta naglašavaju turistički potencijal, hvaleći odredište kao rival popularnih destinacija, uključujući Egipat Crvenog mora.

Jonathan Wilson, koji vodi ronjenje firma u Limassol, još jedan kiparski naselje na južnoj obali, ocenio je Zenobia donosi 14 miliona eura (oko 12 milijuna eura) godišnje.

Zaklonjena od haosa i nesigurnosti arapskih zemalja preko vode, recesijom pogođenoj Kipar u velikoj mjeri oslanja na prihode od turizma, sektoru koji čini oko 12 posto BDP-a.

Uz oporavak na horizontu, nakon 2017 spašavanje svojih banaka, Kipar kaže turista za prvih šest mjeseci ove godine prošlo je milion maraka po prvi put u deset godina.