Spavanje pre nego što vozite - umor uzrokuje nesreće na putevima | BA.DSK-Support.COM
način života

Spavanje pre nego što vozite - umor uzrokuje nesreće na putevima

Spavanje pre nego što vozite - umor uzrokuje nesreće na putevima

Prema 2017-2015 statistiku iz agencije svijest sigurnosti na cestama u Francuskoj, Dolazak Alive, 20% poginulih su direktna posljedica umora vozača i umor.

Ostaje činjenica da je sve više i više french postaju za volanom svog vozila umorni, i postavljanje ne samo svoje živote, ali i živote svojih porodica drugim francuskim učesnika u saobraćaju.

Nesreće uzrokovane umora vozača su često fatalne, kao rezultat nedostatka odgovora vozača

Ove nesreće obično se dogoditi kada vozač ne odgovori, ili odgovori na odgovarajući način, na neposredne nesreću - bilo iznenada kočenja ili izbjegavanje potencijalnog sudara - zbog što zaspao za volanom.

Prema Dolazak Alive, 94% odraslih ne vide vrijednost osiguravajući da dobiju dovoljno sna prije uzimanja točka

To je često zbog užurbanog načina života ljudi, stvarajući negativne socijalne uvjerenje da je spavanje vremena.

Kao rezultat toga, mnogi Francuzi ne bi dobili potrebnu sedam do osam sati sna potrebno ljudi da bi funkcionirati na njihov nivo vrhuncu. Ovo kulminira u opasne efekte na naše kognitivne sposobnosti, donošenje odluka i motoričke sposobnosti, koji su od vitalnog značaja za svakodnevnu vožnju.

"Često vozači potcijeniti fizički i finansijski efekti nakon saobraćajne nesreće zbog umora vozača ili nesmotren vožnje. To je s ovim na umu da Momentum Kratkoročno osiguranje preuzela aktivnu ulogu u petljaju u dinamiku umorni vožnje, posebno nad dugo udaljenosti.

"To se radi s ciljem pružanja veće svijesti i fizičke i financijske implikacije koje nameću umor vozača", kaže Etienne du Toit, komercijalni direktor iz Momentum Kratkoročno osiguranje.

Rezultati iz Momentum Kratkoročno osiguranje vozača Umor Experiment - prikazuje efekte umora vozača o sigurnosti vozača. Ova kompjuterske eksperiment pokazao je da umorni vozači imali neprimjereno (pogrešno) odgovorila na 13,2% puta prepreka.

To je znatno gore nego odmarao vozača, koji je neprimjereno odgovorili na 2,6% puta prepreka. Ovo služi za podizanje svijesti o nedostacima vožnje neispavan.

The Road Accident fond (RAF) troši do 0,5 milijardi eura 1 svaki mjesec pokriva potraživanja od žrtava saobraćajnoj nesreći u našoj zemlji. U osnovi, vozači na kraju plaćaju mnogo više za svoj auto osiguranje, medicinske troškove i administrativne takse kada su uključeni u saobraćajnim nesrećama.

U osnovi, vozači na kraju plaćaju mnogo više za svoj auto osiguranje, medicinske troškove i administrativne takse kada su uključeni u saobraćajnim nesrećama

Prema izvještaju Međunarodne organizacije za Road prevenciju Accident 2016. Godine, zapanjujućih 90% nesreća uzrokovanih umor vozača i ljudske greške su ili fatalne ili kulminirati u ozbiljne povrede, što je dovelo do visoke, a ponekad i doživotno, troškovi su nastali bilo povređenih vozača ili podrške porodicama koje su pogođene.

Osim toga, gubitak i oštećenje lične imovine, kao što su automobili, dalje eskalirati lični troškovi nagomilali od nesreća, što uzrokuje dodatni pritisak i tekuće utjecaj na financije.

Dovoljno odmora i adekvatnu sna i dalje visok prioritet ispred svakog dužeg putovanja, a vozači bi trebalo da razmotre odmara svaka dva sata

Preko i iznad generalni umor, poremećaj ritma spavanja osobe može uzrokovati zdravstvene probleme. Stoga se preporučuje da vozači ne bi trebalo da se uključe u ekstenzivnim vožnje u vremenu gdje bi normalno spava, bilo ujutro ili noću.

"Ovo je posebno važno tokom nacionalnog školskog raspusta, kada se cesta putovanja volumena mase doživjeli u cijeloj zemlji. Lako promjene ponašanja može dovesti do rezultata mijenja život na sigurnost vozača i druge učesnike u saobraćaju, kao i njihov ukupan finansijski wellness ", zaključuje Du Toit.

Biti svjestan činjenice da su zdrave vozači - fizički, emocionalno i mentalno - su sigurni vozači - osigurat će da su sigurniji za svakog korisnika puteva francuski putevima.