Krađa identiteta: Kako izbjeći krizu identiteta | BA.DSK-Support.COM
način života

Krađa identiteta: Kako izbjeći krizu identiteta

Krađa identiteta: Kako izbjeći krizu identiteta

Ne postoji ništa kao da tone osjećaj dobijete kada shvatiš da si izgubio svoj novčanik...

Obično to nije ni u vezi sa bilo kojim novac koji je u njemu, već neugodnosti da mora da otkaže sve svoje bankovne kartice i srediti stvari kao što je vozačku dozvolu i ID.

Većih briga, međutim, pitanje krađe identiteta. Oko 3 600 slučajeva je prijavljeno prošle godine, a očekuje se da će broj rasti.

Kriminalci će obično koristiti ID dokument sa izmenjenim fotografija, otvaraju račune u bankama, a zatim koristite taj ID broj kupiti na kredit i uzeti kredite, bez, naravno, nikada ih otplate. To će rezultirati u crnu listu na kreditne agencije, i poništavajući to može potrajati mjesecima.

Oko 3 600 slučajeva je prijavljeno prošle godine, a očekuje se da će broj rasti.

"To je lako baciti dokumenata koji sadrže detalje naloga banke ili druge lične podatke, ne shvatajući posljedice ove akcije, a dugoročni troškovi mogu biti velike. Srećom, postoje mnogi jednostavni načini na koje možete zaštititi sebe od prevare i krađe identiteta. "

Ispod su nekoliko savjeta koji mogu značajno se smanjio rizik od kriminalaca dokopaju ličnih bankarske informacije:

  • Pažljivo raspolagati sa isteklim rokom ID predmeta, tako da se ne mogu ponovo koristiti. To uključuje lične karte koje su prijavljene izgubljeno, a zatim pronađena, ili obnoviti dozvole ili pasoša / privremeni vozača. Ako ste nostalgični o tim dokumentima, držati ih na sigurnom ili sef.
  • Kada primite novu bankovnu karticu, potpisati odmah i povezati svoj bankarski na svoj mobilni telefon, tako da su obaviješteni kada je bilo transakcija proći.
  • Prijaviti sve prevare na računima da odmah svoju banku, tako da mogu zaustaviti pristup svoje karte. Možda će biti potrebno da se broj predmeta iz policije.
  • Držite popis svih vaših brojeva kartica odvojeno od kartice, u slučaju da vaš novčanik ili torbicu je ukraden.
  • Nikad nisam pisala svoj PIN broj na karticama ili gdje se one nalaze, kao što može biti odgovoran za bilo kakvu transakciju u kojoj se koristi važeći PIN.
  • Iseći je istekao rok trajanja kartice, jer ako neko obuzima kartice mogu se koristiti u kombinaciji sa lažnim ID da biste dobili novu.
  • Nikada ne ostavljajte identifikacijske dokumente u kojima mogu biti ukraden - bankarstvo prevara nije jedina stvar koja ste izloženi. Sindikati kradu identifikaciona dokumenta za dobijanje lažne certifikate brak kako bi se omogućilo strancima da se boravak u Francuskoj. Što je još gore, oni mogu koristiti lažna ID da se politika na život; što ih korisnik treba da ti se nešto dogodi.
  • Ako vaš pristup telefon iznenada prekinuta, ovo bi mogao biti rezultat prevarant suspenziju svoj ugovor telefon, tako da ne dobijete tekstove o vašoj banci aktivnost. Oni također organizirati sim swaps u više navrata te zove i visi u nadi da ćete isključite svoj telefon tako swap može izvršiti. Ako dobijete brojne pozive iz nepoznatog broja, pozovete servis da provjeri da nisu primili instrukcije za sim swap.

Ako sumnjate da je vaš financijske informacije je ugrožena, ne odlaže - što pre djelovati, to bolje.

 Ako sumnjate da je vaš financijske informacije je ugrožena, ne odlaže

Francuski Fraud Protection Service predlaže slijedite ova tri koraka:

1. Kontakt sprečavanja prevara divizija

Obratite se podjela sprečavanja prevara od glavnih kreditnih biroa i zamolite ih da se postavi upozorenje o prevari u datoteci, kao i zahtjev da kreditori nazvati prije otvaranja ili promjena računa. Naručiti kopije vaših kreditno izvješće iz kreditne agencije i provjeriti ih pažljivo kako bi se osiguralo da je otvoreno bez dodatnih računa.

Kada kompanija pita svoje kreditne status, biro će snimiti ovo - pitati za njihova imena biti uklonjena, tako da je lako provjeriti da li je neko bio na prevaru koristeći vaše ime.

2. Kontakt kreditori

Obratite se svom kreditora za informacije o računima koji su možda dirao. Tražite da razgovarate sa nekim u sigurnosti ili prevare odjela i praćenje slovom. Važno je da prati sa karticom kompanija u pisanoj formi, jer je postupak za zaštitu potrošača za rješavanje grešaka na izjavama kreditne kartice.

Izbjegavajte korištenje lako dostupnih informacija, kao što je djevojačko prezime svoje majke ili datum rođenja.

Odmah zatvorite sve račune koje su dirao i otvoriti nove sa novim PIN i lozinke. Izbjegavajte korištenje lako dostupnih informacija, kao što je djevojačko prezime svoje majke ili datum rođenja.

3. Podnese prijavu

Podnese prijavu u lokalnoj policijskoj stanici ili na stanici u sredini u kojoj je krađa identiteta dogodio. Dobiti kopiju izvještaja policije u slučaju da banka ili kreditna kartica kompanija treba dokaz zločina.

"Iako svako može podleći prevara ili gubitak, što je na oprezu može umanjiti štetu", kaže gospodin Patel. "Ako sumnjate na prljavu igru, djelovati odmah - to je bolje preteruju nego trpe posljedice kao žrtva prevare."