Izgradnja pozitivnog radnog odnosa sa domaćim radnikom - dadilja | BA.DSK-Support.COM
način života

Izgradnja pozitivnog radnog odnosa sa domaćim radnikom - dadilja

Izgradnja pozitivnog radnog odnosa sa domaćim radnikom - dadilja

Moje Preuzmi Mate razgovarao sa dvadeset domaćih radnika / dadilje i sastavila listu uslova rada koji su se osećali podržali njihov rad i povećanje njihova sreća u svom poslu.

Plata i posao očekivanja

Postoji nekoliko glavnih područja zabrinutosti za domaće radnike, najvažnije što o svojim očekivanjima plate i posao.

Preporučujemo da sastavi ugovor o radu koji objašnjava oba. To će zaštititi ne samo za tebe, ali svoj domaći radnik kao dobro. Previše često postoji problem sa komunikacijom koja se lako može razjasniti ako imate pisani dokument da se odnosi na.

load...

Uvažavanje i poštovanje

Drugi problemi navedeni su kako slijedi:

Fair Pay

Sajam plata je važno za trajni radni odnos. Dadilje razgovaraju jedni s drugima i da znaju šta se međusobno su plaćeni. To ne znači da morate platiti najveću stopu, ali mudro je barem plati u roku od norma susjedstva.

Briga za djecu može biti vrlo skupo za mnoge obitelji, pa ako mislite da možete platiti samo na donjem kraju skale zarade možda želite da im druge pogodnosti kao što su davanje više slobodnog vremena, određena radna dana sa skraćenim radnim vremenom ili pružanja ručak. Nemojte zaboraviti da se očekuje da godišnje povećanje plata.

load...

Prednosti

Bolovanje i odmor dana ići dug put prilikom izgradnje sigurne veze. Dadilja ne bi trebalo da brinu o razboljevaju i gubitak plate zbog toga. Vi i ne žele dadilja dolazi kada je ona previše bolesna za rad i izlaganje obitelj bolest.

Vrijeme godišnjih odmora se može očekivati ​​i domaćim treba obratiti kada je porodica uzima odmor ili se nju ne treba da rade. Kada zaposliti dadilju kažete da je dadilja mora biti na raspolaganju tijekom onih ugovorenih sati. To znači da se garantuje platiti za nju tih sati, čak i ako je ne treba da rade.

Vrijeme godišnjih odmora se može očekivati ​​i domaćim treba obratiti kada je porodica uzima odmor ili se njoj ne treba raditi

Zdravstvenog osiguranja

Ovo je predivno korist koja je u velikoj mjeri vrednuju dadilje / domaćih radnika. Nažalost, to je dodatni trošak koji je previsoka za većinu obitelji. Međutim, ako ne možete priuštiti, pruža veliku sigurnost za radnika.

Plaćanje na vrijeme

Iako je ovo možda izgleda kao očigledan zahtjev, to je bilo dovoljno problem za nekoliko dadilje da ga spomenuti.

Vremenski menadžment

Dobro upravljanje vremenom znači povratak kući kada se očekuje, ili pustiti dadilja zna unaprijed kada će biti kasno. Veliki broj dadilje žalili roditelji često vraća kući kasno. To je problem koji se često raste polako tokom vremena što može učiniti je problem što je vrlo teško za njih da se obrate.

Budite iskreni prema sebi i svojim dadilja od početka šta put se obično kući. Ako ponekad radi do kasno, da joj do znanja i platite to na umu. Ako imate nepredvidive raspored rada, zaposliti nekoga ko može ostati kasno u kratkom roku ili mogu raditi do kasno u puta. I da zna kada se vratite kući: ako ste shvatili da je 18:30 da si se složila kao prvo je polako postala 19:00, pokušajte da se vrati kući u vreme koje ste dogovorili ili govoriti o mijenjanju sati.

Prekovremeno

Što se toga tiče, domaći radnici pozitivno govorio rada za prekovremeni rad. Pogotovo kada ste se odlučili na nedeljnom platu, trebalo bi da razgovaraju o tome kako će vaše staratelja biti plaćeni za rad izvan tih sati.

Jasna očekivanja posao

Mnogi dadilje kažu da smatraju da su dobili više odgovornosti nego što su se složili da. Radi poslove ili raditi veš možda nisu bili dio pogodbe, ali sada su postale dio njihovog posla.

Prilikom zapošljavanja nekoga ili pregleda ugovor, biti iskren o svojim očekivanjima i zajedno razgovarati o njima. Ako ustanovite da vam je potrebno više pomoći nego što ste mislili uz zadržavanje stvari u red, razgovarajte sa svojim domaćim radnika o tome i odlučiti zajedno kako možete uključiti ovaj dodatni posao u aranžmanu.

Gotovog novca i hitne gotovinu

Kada deca imaju igranje, često žele da se grickalice ili idite na mjestima koja koštaju. To je nešto što možda želite razgovarati, ako ste zabrinuti o tome kako će se taj novac koristi. Hoće li to biti za ručak sa prijateljem iz škole ili muzike klase? Može li se koristiti za slatkišima?

Saznati iz dadilja ono što joj se ona treba sitnog novca za i pusti je da znam kako vi to želite da se potroši. Razraditi opće smjernice i vodi evidenciju tog novca.

Ljubaznost i razmatranje

Mnogi dadilje je rekao da je malo ljubaznosti ide dug put. Nedostatak ljubaznosti može se smatrati uvreda i nedostatak poštovanja. Na primjer, nekoliko dadilja mi je rekao da su se osjećali jako nesretni kada su njihovi poslodavci nisu ih pozdravi ujutro.

Male akcije, kao što je puštajući dadilja idem kući ako dođeš kući malo ranije, nudeći joj na kafu ili jednostavno imaju nešto hrane u kući da joj se sviđa, pokazuju da je ona dio svog domaćinstva. To može da se oseća više velikodušno od svog vremena i energije s vama i svoju djecu.

Male akcije, kao što je puštajući dadilja idem kući ako dođeš kući malo ranije, nudeći joj na kafu ili jednostavno imaju nešto hrane u kući da joj se sviđa, pokazuju da je ona dio svog domaćinstva

Podrška za dadilju kada postoji sukob sa djecom

Važno je da se uvijek radi na stoje zajedno sa svojim dadiljom kada je u pitanju briga davanja. Kada roditelji ne podržavaju njihova dadilja ispred djece, to može dovesti do djeci neposlušnost je kad su roditelji van. Također je nepoštovanje. Ako se ne slažete s načinom na koji dadilja tretirala nešto što bi trebalo da o tome nasamo.

Ovo je važno iz više razloga, ali uglavnom zbog toga što pokazuje djeci da imate poverenja u dadilja kada niste tamo. To takođe može joj pomoći da budu efikasniji sa djecom.

Zahvalnost

Prikazano zahvalnost za naporan rad može pomoći zadržati dadilju sretan u svom poslu. To pokazuje da ste zapazili i cijeniti ono što ona radi.

Komunikacija

Dadilje koji su smatrali da bi mogao razgovarati otvoreno sa svojim poslodavcima pokazala više zadovoljstva poslom. Kada ste zabrinuti za nešto ili vam je potrebno napraviti promjene, biti direktna i razgovaraju o ovim.

Kada se problemi zaostala, ili promjene napravljene su bez rasprave, većih problema i osjećanja prezira mogu se javiti na obje strane. Pokušajte da se uspostavi sastanke kako bi podijeliti svoje misli o deci i da bilo kakve promjene koje su potrebne.

Ukratko, najvažniji faktori za uspješan radni odnos iz perspektive negovatelja 'su: poštenje, jasnoća, obzir, pravičnu naknadu i pozitivan odnos sa poslodavcem.

Ovi svi idemo dug put kako bi se osiguralo zadovoljstva poslom za sve uključene.

O autoru

Sizile Makola je vlasnik na moju tvrdnju Mate, a OB tvrdi agencija i konsultuje sa privrednicima o zapošljavanju Equity strategije i planove koji uključuju privlačenje, razvoj i zadržavanje talentovanih žena u organizacijama. Pratite @SizileMakola ili posjetite www.facebook.com/myclaimmate1